Curtea Constituțională dezbate candidaturile la alegerile prezidențiale
Curtea Constituțională va examina astăzi, începând cu ora 17:00, contestațiile referitoare la candidaturile lui Călin Georgescu și Nicușor Dan la alegerile prezidențiale. Deciziile luate de Curtea Constituțională sunt definitive.
„Ședința de judecată a Curții Constituționale în legătură cu contestațiile înregistrate conform Legii nr. 370/2004 va avea loc marți, 11 martie 2025, la ora 17:00. Acestea se bazează pe sesizările și documentele depuse în dosar până la data de 11 martie 2025, ora 14:00”, a anunțat Curtea.
Contestația lui Călin Georgescu
Una dintre contestații provine din partea lui Călin Georgescu, care contestă decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge candidatura sa. Georgescu argumentează că, din punct de vedere procedural, nu s-au respectat toate condițiile legale referitoare la cvorumul de prezență și la desfășurarea ședinței.
„În ciuda celor prezentate și încălcând flagrant legea, BEC, prin respingerea candidaturii mele, nu a verificat îndeplinirea condițiilor legale, limitându-se să afirme că «nu poate da prevalență analizei aspectelor formale ale candidaturii, în detrimentul celor fundamentale tranșate deja de Curte»”, a declarat Georgescu.
Simpatizanți adunați la Palatul Parlamentului
Se preconizează ca susținătorii lui Călin Georgescu să se reunească din nou la Palatul Parlamentului, unde se află sediul Curții Constituționale, așa cum au făcut și luni, deși în acea zi nu erau programate activități legate de alegeri. Luni seara, un bărbat de 43 de ani, suspectat de implicare în acte de violență la BEC, a fost scos din mulțime și condus la Parchet. În plus, jandarmii au întocmit două sesizări pentru portul de obiecte periculoase și trafic/consum de droguri, aplicând șapte amenzi.
Contestația candidaturii lui Nicușor Dan
O altă contestație se referă la candidatura lui Nicușor Dan, contestatarul solicitând verificări legate de un document care sugerează o colaborare cu fosta Securitate. CNSAS a anunțat că nu există dovezi care să susțină o astfel de colaborare, iar autenticitatea documentului a fost contestată de mai mulți experți.
Primarului Capitalei i se reproșează și „refuzul sistematic de a pune în aplicare hotărârile judecătorești”, ceea ce ar putea submina puterea judecătorească și funcționarea statului de drept. „Orice candidat care aspiră să devină președinte al României trebuie să promoveze integritatea sistemului democratic și a instituțiilor fundamentale, respectând valorile pe care se bazează statul”, se menționează în sesizarea depusă la Curtea Constituțională.