Convocarea CSAT pe tema anulării alegerilor prezidenţiale
Premierul Marcel Ciolacu consideră că este oportună convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cu acordul preşedintelui interimar, în contextul discuţiilor despre dovezile ce sugerează anularea alegerilor prezidenţiale. Această propunere vine în urma discursului vicepreşedintelui Statelor Unite, JD Vance, de la Conferinţa de Securitate de la München.
Întâlniri oficiale pe fondul evoluţiilor internaţionale
Premierul României urmează să se întâlnească cu ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, pentru a discuta despre evenimentele recente din plan internaţional. Într-o discuţie informală cu jurnaliştii, Ciolacu a subliniat importanţa convocării CSAT, menţionând că „nu am eu atribuții în acest sens. Cel mai bine este de făcut un CSAT. Corect instituțional este ca președintele să îl declanșeze.”
Ministrul de Interne susţine convocarea CSAT
De asemenea, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a indicat că este necesară o şedinţă a CSAT pe această temă. Această poziţie reflectă o preocupare comună în rândul oficialilor români privind stabilitatea democraţiei în contextul tensiunilor internaţionale.
Discursul vicepreşedintelui SUA
În cadrul conferinţei de la München, vicepreşedintele SUA, JD Vance, a abordat subiectul anulării alegerilor din decembrie în România, o decizie luată de Curtea Constituţională în urma unor acuzaţii de amestec rusesc. Vance a respins îngrijorările legate de dezinformare, caracterizându-le drept „cuvinte urâte din era sovietică”.
Mesajul adresat României
Vance a adăugat: „Dacă candidaţi cu teama propriilor votanţi, America nu poate face nimic pentru voi.” El a subliniat că, deşi este corect să condamni influenţa străină în alegeri, o democraţie care poate fi distrusă de câteva reclame digitale nu este destul de puternică. Aceste declaraţii subliniază provocările cu care se confruntă România în contextul stabilităţii politice internaţionale.