Connect with us

Comisia Europeană reacționează la acuzațiile lui Donald Trump la adresa lui Zelenski, numindu-l „dictator”: „Ucraina este o democrație”.

Ultima Oră

Comisia Europeană reacționează la acuzațiile lui Donald Trump la adresa lui Zelenski, numindu-l „dictator”: „Ucraina este o democrație”.

Comisia Europeană reacționează la acuzațiile lui Donald Trump la adresa lui Zelenski, numindu-l „dictator”: „Ucraina este o democrație”.

Comisia Europeană răspunde acuzațiilor lui Trump privind Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost „ales legitim” în urma unor alegeri considerate „libere și corecte”, iar Ucraina este definită ca „o democrație”, în contrast cu Rusia lui Vladimir Putin, care „nu este”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Aceasta reacție a venit în urma comentariilor președintelui american Donald Trump, care l-a caracterizat pe Zelenski drept un „dictator” care își menține puterea refuzând să organizeze alegeri din cauza scăderii popularității sale.

Declarațiile Comisiei Europene

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker, a subliniat la conferința de presă zilnică că „Președintele Zelenski a fost ales legitim în alegeri libere, corecte și democratice. Ucraina este o democrație. Rusia lui Putin nu este”. De asemenea, el a adăugat că în contextul războiului generat de invazia rusă, nu poate exista „o soluție pentru Ucraina fără implicarea Ucrainei și fără implicarea Uniunii Europene”. Aceasta a fost o reacție la inițiativa de a discuta despre încheierea conflictului fără participarea Kievului și a Uniunii Europene.

Refuzul lui Zelenski de a semna memorandumuri

În cadrul schimburilor de replici dintre Trump și Zelenski, președintele ucrainean a refuzat să semneze un memorandum solicitat de Washington, care prevedea cedarea către SUA a jumătate din resursele naturale ale Ucrainei. Zelenski a explicat că refuzul său nu se datorează opoziției față de acest acord, ci lipsei unei mențiuni despre garanțiile de securitate solicitate de Kiev și despre continuarea asistenței militare din partea Statelor Unite. „Documentul nu era clar; era evident un singur lucru, că trebuie să cedăm 50% din tot ce era specificat”, a declarat Zelenski, subliniind necesitatea ca Ucraina să fie primită în NATO și ca trupe străine să fie dislocate în țară ca forțe de menținere a păcii, în cazul unui acord cu Rusia.

Acuzațiile lui Zelenski la adresa lui Trump

Zelenski l-a acuzat pe Trump că trăiește într-o „bulă de dezinformare rusă”, după ce acesta a criticat Ucraina pentru că nu a căutat o soluție de înțelegere cu Rusia. Președintele ucrainean și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de excluderea Ucrainei și a aliaților europeni din discuțiile separate inițiate de Washington și Moscova.

Reacțiile lui Trump

Trump a continuat să lanseze acuzații prin intermediul rețelei sale sociale, afirmând: „Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se miște repede sau va rămâne fără țară”. El a adăugat că, deși apreciază Ucraina, Zelenski a gestionat prost situația, iar țara sa este devastată, cu milioane de pierderi de vieți omenești. Într-o declarație ulterioară, Trump a reiterat că Zelenski este un „dictator” care refuză să organizeze alegeri, subliniind că popularitatea acestuia este extrem de scăzută în sondaje, având în vedere distrugerea orașelor din Ucraina.

Critica lui Trump la adresa liderului ucrainean

Președintele SUA a adus critici severe omologului său ucrainean, afirmând că s-au cheltuit miliarde de dolari pentru un război considerat imposibil de câștigat și care nu ar fi trebuit să înceapă vreodată. Într-un mesaj recent, Trump a subliniat că ajutorul american a fost supraestimat.

Reflectarea asupra negocierilor de pace

Trump a comentat și despre neparticiparea Ucrainei la negocierile cu Rusia, exprimându-și dezacordul față de faptul că liderii ucraineni s-au plâns că nu au fost invitați. „Ați fost acolo trei ani. Ar fi trebuit să puneți capăt conflictului acum trei ani. Nu ar fi trebuit să-l începeți niciodată”, a declarat acesta, răspunzând criticilor legate de lipsa de inițiativă în soluționarea conflictului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top