Crin Antonescu despre apartenenţa României la NATO
Candidatul coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu, a afirmat vineri că apartenenţa României la NATO constituie una dintre principalele realizări ale politicii externe ale ţării. El a subliniat importanţa ca Guvernul să se pregătească pentru o creştere a cheltuielilor militare, similare cu cele ale altor state europene membre NATO.
Provocările actuale ale securităţii
„În prezent, ne confruntăm cu o provocare, având în vedere că România, ca parte a NATO pe Flancul estic, a devenit mai relevantă strategic, mai ales după izbucnirea conflictului din Ucraina. Că fiind o ţară care găzduieşte scutul de la Deveselu şi baza de la Kogălniceanu, am avut un sentiment de siguranţă. Totuşi, dacă se discută despre o posibilă reducere a efectivelor americane din NATO, aceasta ridică îngrijorări serioase pentru toţi”, a declarat Antonescu la Iaşi.
Angajamentele României în NATO
Antonescu a subliniat că România nu poate fi exclusă din NATO, afirmând că „calitatea de membru al NATO este permanentă”. El a adăugat că, indiferent de circumstanţe, România va rămâne parte a acestei alianţe, considerând că apartenenţa la NATO reprezintă o garanţie solidă pentru securitatea naţională, mai ales în contextul istoric al ţării.
Creşterea cheltuielilor militare
„Nu există nicio îndoială că, aşa cum afirmă oficialii administraţiei americane, ei nu sunt obligaţi să suporte în continuare costurile securităţii altor naţiuni. Prin urmare, România, alături de alte state europene membre NATO, va trebui să îşi crească cheltuielile militare. Guvernul României trebuie să fie pregătit pentru această realitate, având în vedere că este interesat de întărirea capacităţilor de apărare”, a declarat candidatul coaliţiei.
Parteneriatul cu Statele Unite
Antonescu a subliniat importanţa menţinerii parteneriatului strategic cu Statele Unite, evidenţiind că România ar trebui să exploreze oportunităţi economice în Marea Neagră pentru a atrage interesul american. „Un mod eficient de a convinge o naţiune să investească într-o regiune este să identifici un interes economic semnificativ, ceea ce ar putea duce la investiţii în securitate şi în baza de protecţie a NATO”, a explicat el.
Viitorul parteneriatului transatlantic
„Sunt convins că parteneriatul transatlantic va continua să existe. Atât Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană sunt esenţiale pentru viitorul nostru comun”, a concluzionat Crin Antonescu.