Connect with us

Cum va fi structura compensării pentru energie după 1 aprilie. Burduja: „Ne dorim să prevenim creşteri bruște ale facturilor”

Ultima Oră

Cum va fi structura compensării pentru energie după 1 aprilie. Burduja: „Ne dorim să prevenim creşteri bruște ale facturilor”

Transparență asupra schemei de plafonare-compensare a facturilor la energie

Ministerul Energiei a anunțat că actul normativ referitor la schema de plafonare și compensare a facturilor la energie pentru perioada post 1 aprilie 2025 va fi publicat în transparență până la sfârșitul acestei săptămâni. Într-o ședință de lucru a Comitetului Interministerial, au fost analizate situația consumatorilor vulnerabili din România și scenariile posibile după expirarea actualului mecanism de sprijin.

Obiectivele Guvernului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat intenția de a restabili funcționarea normală a pieței energiei într-un mod rațional și gradual, pentru a evita creșteri bruște ale facturilor. Acesta a menționat riscurile asociate cu neprelungirea mecanismului de sprijin, care ar putea duce la creșteri accelerate ale costurilor energiei pentru populație și mediul economic, începând cu 1 aprilie 2025.

În plus, Guvernul a alocat un buget inițial de 3 miliarde lei pentru susținerea schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite efectuarea unor plăți semnificative către furnizori în perioada iminentă. În cadrul întâlnirii au fost discutate și propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe transparentizarea piețelor de energie și creșterea lichidității.

Consultări și măsuri propuse

Ministrul a anunțat că, în săptămânile următoare, propunerile vor fi integrate în actul normativ care va fi publicat pentru transparență. De asemenea, Burduja a exprimat dorința ca săptămâna viitoare să fie adoptată propunerea de act normativ în Guvern.

Obiectivul principal rămâne protejarea cetățenilor români, iar scenariul de bază preconizează continuarea actualei scheme pentru un minim de 3 luni pentru energia electrică și pentru 12 luni pentru gaze, pentru a susține procesul de reumplere a depozitelor de gaze în acest an.

Accesibilitatea energiei pentru români

Burduja a reiterat importanța menținerii energiei accesibile și a propus măsuri tranzitorii pentru o piață mai transparentă și stabilă. Acesta a subliniat că actuala schemă a asigurat românilor prețuri competitive la energie, iar prioritatea rămâne protejarea cetățenilor. Burduja a accentuat necesitatea ca fiecare familie și afacere să aibă acces la energie la prețuri echilibrate, menținând în același timp competitivitatea economică a țării.

Investiții pentru viitor

Ministrul a menționat că soluția pe termen mediu și lung pentru reducerea facturilor constă în creșterea capacității de producție a energiei electrice și gazului în România. Anul trecut s-au realizat un număr record de proiecte noi, iar pentru acest an, obiectivul este dublarea performanțelor anterioare. Fiecare nouă investiție contribuie la consolidarea independenței energetice a țării.

Creșterea prețurilor la energie și măsurile de sprijin pentru consumatori

Ministrul Energiei a subliniat importanța obținerii unei energii mai sigure, mai ieftine și mai curate, în această ordine de priorități. Conform Ministerului Energiei, recentele creșteri ale prețurilor pe bursele de energie, care au atins până la 60 euro/MWh pentru gaz (+65%) și 110-115 euro/MWh pentru energie electrică (+25%), sunt determinate de tensiunile geopolitice din regiune, deciziile Federației Ruse, nivelul interconexiunilor între țările estice și vestice ale Uniunii Europene, precum și gradul de înmagazinare a gazului în cadrul Uniunii Europene.

În acest context, se impune adoptarea unor măsuri prudente și eficiente pentru a preveni accentuarea sărăciei energetice. Pe termen scurt și mediu, Ministerul Energiei propune implementarea de noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv cardurile de energie. Acest mecanism, detaliat în programul de guvernare, va oferi un ajutor direcționat și echitabil.

În zilele următoare, reprezentanții Ministerului Energiei, ANRE, precum și producătorii și furnizorii de energie se vor întâlni în ședințe tehnice pentru a finaliza o propunere de act normativ referitoare la noul mecanism de sprijin. Prima variantă a acestuia va fi publicată în mod transparent la sfârșitul săptămânii în curs.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top