Arestarea Preventivă a Două Persoane pentru Trădare în România
Doi bărbați cercetați de procurorii DIICOT pentru trădare și constituirea unei grupări care ar avea ca scop „ştirbirea suveranității și independenței” României au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile de către Curtea de Apel București. Instanța a luat această decizie, în timp ce propunerile de arestare preventivă și arest la domiciliu pentru alți patru bărbați au fost respinse, aceștia urmând să fie anchetați sub control judiciar.
Decizia Instanței
Conform minutei instanței, Curtea de Apel București a admis propunerea de arestare preventivă formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT, în dosarul nr. 6758/19/P/2024. A fost dispusă arestarea preventivă a inculpaților Dinu Adrian-Robertin și Semeniuc Marius, începând cu data punerii în executare a măsurii. Această decizie nu este definitivă și poate fi contestată.
Alte Măsuri Judiciare
Curtea a decis să respingă propunerile de arestare preventivă pentru Raul-Mihail Lupu și Georgică-Cristian Atitiene, aceștia fiind cercetați sub control judiciar. De asemenea, instanța a refuzat propunerea de arest la domiciliu pentru Ștefan Mateescu și Radu-Pompiliu Șofran, care, de asemenea, vor fi anchetați sub control judiciar.
Contextul Anchetei
Procurorii DIICOT au reținut șase persoane suspectate de trădare și constituirea unei grupări cu scopul de a „ştirbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării”. Gruparea, denumită „Comandamentul Vlad Țepeș”, a fost organizată pe modelul unei structuri militare, iar printre suspecți se află și generalul maior în retragere Radu Theodoru.
Membrii grupării au avut contacte cu agenți străini, atât în România, cât și în Rusia, și au inițiat demersuri pentru negocieri cu factori politico-militari externi, având ca obiectiv retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituționale, desființarea partidelor și instalarea unui nou guvern. De asemenea, anchetatorii susțin că s-au făcut propuneri privind schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului național.
În ianuarie, doi dintre inculpați au efectuat o vizită la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să susțină demersurile organizației referitoare la preluarea puterii de stat în România.