Dunarea la Budapesta- pe treptele Parlamentului. Cel mai mare debit din ultimii 10 ani. Lista celor mai grave inundații din istorie
Dunarea la Budapesta- pe treptele Parlamentului. Cel mai mare debit din ultimii 10 ani. Lista celor mai grave inundații din istorie
Ploi torentiale si vanturi puternice dupa ciclonul Boris au dus la o crestere dramatica a nivelului Dunarii, amenintand mai multe localitati din Europa Centrala si de Est. sursa foto: opiniatimisoarei.ro
Budapesta, grav afectata de inundatii: Dunarea ajunge la treptele Parlamentului
Dunarea a atins sambata, 21 septembrie, cel mai inalt nivel din ultimul deceniu in Budapesta, apa urcand pana la treptele Parlamentului. CiclonulBoris, care a lovit Europa cu ploi torentiale si vanturi puternice, a provocat inundatii masive in toata regiunea. Apele fluviului au dus la fortificarea de urgenta a digurilor din Budapesta, autoritatile ridicand bariere din saci de nisip pentru a preveni o catastrofa.
Prim-ministrul Viktor Orban coordoneaza personal eforturile de prevenire a inundatiilor
In contextul situatiei critice, prim-ministrul Viktor Orban a anulat toate vizitele internationale planificate si a inspectat lucrarile de protectie din Budapesta. „Ne concentram pe controlul inundatiilor si urmeaza cateva zile grele,” a declarat Orban. In nordul capitalei, localitatile aflate de-a lungul Dunarii, precum Szentendre si Tahitotfalu, au fost grav afectate, cu case inundate si localnici deplasandu-se cu barci.
Bilantul ciclonului Boris: 24 de morti in Europa Centrala si de Est
In afara Ungariei, ciclonulBoris a provocat devastari masive in Austria, Republica Ceha, Polonia si Romania. In total, 24 de persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor, iar infrastructura rutiera si feroviara a fost grav avariata. In Polonia, peste 18.000 de cladiri au fost afectate, iar premierul Donald Tusk a promis ajutor substantial pentru regiunile lovite de dezastru.
Fonduri europene pentru statele afectate de inundatii
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat joi alocarea a 10 miliarde de euro pentru sprijinirea tarilor membre ale UE afectate de ciclonul Boris si de inundatiile provocate de acesta. Fondurile vor fi folosite pentru refacerea infrastructurii si pentru a ajuta comunitatile devastate sa se refaca.
Cele mai mari inundatii provocate de Dunare: O istorie devastatoare
Dunarea, cel mai lung fluviu din Europa, a fost responsabila de numeroase inundatii de-a lungul istoriei, cauzand pierderi de vieti omenesti si distrugeri materiale. Iata cateva dintre cele mai mari inregistrate:
Inundatiile din 1926: O tragedie pentru sudul Romaniei
Una dintre cele mai devastatoare inundatii ale Dunarii a avut loc in 1926, cand o parte importanta a sudului Romaniei a fost inundata. Dunarea, alimentata de ploi abundente, s-a revarsat, distrugand mii de locuinte si lasand in urma victime si pagube semnificative.
Inundatiile din 1965: O criza internationala
In 1965, Dunarea a provocat o alta serie de inundatii devastatoare care au afectat mai multe tari de-a lungul cursului sau. In Ungaria si Romania, nivelul fluviului a crescut dramatic, provocand evacuarea unor mari comunitati si daune considerabile la infrastructura.
Inundatiile din 2013: Record absolut pentru nivelul Dunarii
In 2013, Dunarea a atins un record istoric, inundand zone extinse din Germania, Austria, Slovacia si Ungaria. In Budapesta, nivelul fluviului a depasit toate asteptarile, iar autoritatile au fost nevoite sa declare stare de urgenta pentru a proteja localitatile de-a lungul malurilor.
Concluzie: Dunarea ramane o amenintare constanta
Dunarea continua sa fie o sursa majora de risc pentru comunitatile din Europa Centrala si de Est. Desi autoritatile sunt mai bine pregatite, evenimente precum ciclonul Boris arata ca natura ramane imprevizibila, iar marile rauri pot provoca, in orice moment, tragedii de proportii.
Sursasigura.ro a relatat în detaliu și inundațiile produse la Galați în această lună.