Connect with us

Etna, cel mai vechi vulcan din Europa, erupe din nou. Imaginile spectaculoase cu munții de cenușă și lavă.

Ultima Oră

Etna, cel mai vechi vulcan din Europa, erupe din nou. Imaginile spectaculoase cu munții de cenușă și lavă.

Etna, cel mai vechi vulcan din Europa, erupe din nou. Imaginile spectaculoase cu munții de cenușă și lavă.

Erupția Muntelui Etna: Spectacol de Lavă și Cenușă

Muntele Etna, cel mai înalt și mai vechi vulcan activ din Europa, a oferit un spectacol impresionant de lavă și cenușă începând cu ziua de marți. Această erupție este considerată normală de către specialiști, deoarece a avut loc dintr-o fisură laterală situată la aproximativ 3.000 de metri altitudine, nu din craterele principale ale vulcanului.

Activitate Seismică Intensă

În zilele premergătoare erupției, activitatea seismică a vulcanului s-a intensificat, fiind înregistrate emisii de cenușă și numeroase explozii mici de gaz și magmă din craterul de sud-est. Ieri, zona din apropierea orașului Linguaglossa, situat pe partea nordică a vulcanului, a fost afectată de mai multe cutremure. Acest oraș a fost fondat pe un flux de lavă în anul 1566, iar lava s-a revărsat peste o distanță de doi kilometri.

Istoricul Erupțiilor

Pirmul episod eructiv din acest ciclu a început în seara zilei de 8 februarie, când fluxul de lavă a ieșit din fisura de la baza sudică a craterului Bocca Nova și rămâne activ și în prezent. Potrivit vulcanologilor, erupția actuală este tipică pentru Muntele Etna, având loc dintr-o fisură, nu din craterele principale. Acest vulcan, cu o înălțime de 3.330 de metri, are cea mai lungă istorie documentată de erupții dintre toți vulcanii, cu înregistrări care datează din anul 425 î.Hr.

Un Vulcan Activ cu Impact Global

Muntele Etna, un stratovulcan conic, se află deasupra marginii plăcii tectonice dintre Africa și Eurasia. Acesta este recunoscut ca unul dintre cei mai activi vulcani din lume, având o activitate aproape constantă. Solurile fertile rezultate din această activitate vulcanică susțin o agricultură extensivă în zonă.

Datorită activității sale recente și a populației din apropiere, Muntele Etna a fost desemnat vulcan al deceniului de către ONU și inclus printre cei 16 vulcani studiați de Asociația Internațională de Vulcanologie și Chimie a Interiorului Pământului (IAVCEI) pentru istoricul lor de erupții mari și distructive. Anul trecut, în lunile iulie și august, erupțiile acestuia au dus la închiderea aeroportului Catania din cauza cenușii vulcanice. La 14 august, o erupție violentă a trimis un nor de cenușă la o altitudine de aproape șase mile în atmosferă.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top