Friedrich Merz, candidatul care se pregătește să devină cancelar al Germaniei. Ambițiile europene ale liderului CDU.
CDU/CSU câștigă alegerile legislative anticipate în Germania
Creștin-democrații (CDU/CSU) au obținut victoria în alegerile legislative anticipate din Germania, având astfel șanse mari să formeze următorul guvern de coaliție la Berlin. Liderul partidului, Friedrich Merz, se pregătește să devină viitorul cancelar al Germaniei, ceea ce reprezintă o provocare semnificativă pentru Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, care se confruntă cu cea mai serioasă testare a autorității sale din momentul în care a preluat funcția, acum șase ani.
Friedrich Merz și ambițiile sale europene
Merz, în vârstă de 69 de ani, nu a ascuns intențiile de a se implica mai activ în afacerile Uniunii Europene decât predecesorul său, Olaf Scholz. Această decizie capătă o importanță geostrategică, având în vedere că președintele american Donald Trump a indicat că Europa trebuie să își asume o parte mai mare din responsabilitățile legate de sprijinul militar și economic oferit Ucrainei. „UE nu ar trebui să vină la Washington ca un pitic, pentru că atunci va fi tratată ca atare”, a declarat Merz la un eveniment de campanie recent.
Semnificația victoriei lui Merz pentru Uniunea Europeană
Mesajul transmis de Berlin sugerează că Germania este dispusă să preia un rol mai activ în conducerea Uniunii Europene, ceea ce ar putea fi o veste pozitivă pentru von der Leyen. Aceasta ar beneficia de un aliat conservator puternic, cu experiență în afacerile europene, având în vedere că Merz a fost deputat european între 1989 și 1994. Totuși, la Bruxelles, există neliniști cu privire la posibilitatea ca o victorie a lui Merz să însemne că Uniunea Europeană va fi condusă de doi lideri creștin-democrați germani.
Confruntarea dintre von der Leyen și Merz
O analiză mai atentă sugerează că „Regina Ursula”, așa cum a fost denumită datorită comportamentului său autoritar și controlului asupra puterii la Bruxelles, va găsi greu să împartă scena cu liderul CDU. Von der Leyen, în vârstă de 66 de ani, a dominat peisajul politic european din momentul în care Angela Merkel, mentorul său politic, a sprijinit ascensiunea sa în funcția de conducere executivă în 2019. De-a lungul timpului, von der Leyen a profitat de slăbiciunea relativă a președintelui francez Emmanuel Macron și a lui Scholz, centralizând răspunsul Uniunii Europene la pandemia de Covid-19 și la invazia Rusiei în Ucraina.
Un viitor incert pentru conducerea europeană
Acum, von der Leyen trebuie să facă față unui rival puternic din CDU, care este bine versat în problemele europene și care se pregătește să devină cel mai influent conservator la masa liderilor europeni. Ambițiile lui Friedrich Merz în ceea ce privește Uniunea Europeană ar putea transforma ceea ce par a fi diferențe politice minore într-o confruntare acerbă pentru putere, pe măsură ce von der Leyen își va apăra poziția în fața interesului crescând al lui Merz pentru scena europeană.
Relația între von der Leyen și Merz: O dinamică complexă în politica europeană
Ursula von der Leyen se îndreaptă spre centrul politic, promovând reformele ecologice, egalitatea de gen și menținerea frontierelor interne deschise în Europa. În contrast, Friedrich Merz se aliniază cu valorile conservatoare vest-germane, pledând pentru dereglementare, opunându-se parității în guvern și fiind deschis la închiderea granițelor Germaniei față de vecini.
Surse din cercurile apropiate lui von der Leyen și Merz, atât din Berlin cât și din Bruxelles, sugerează că cei doi ar putea depăși rivalitățile anterioare pentru a găsi un modus vivendi, având ca bază obiectivele comune de consolidare a Uniunii Europene. Un purtător de cuvânt al CDU a menționat că cei doi comunică regulat prin telefon, se bucură de încredere reciprocă și colaborează eficient. Un oficial din Comisie, apropiat de von der Leyen, a subliniat că ambii își doresc să sporească competitivitatea Europei, inclusiv prin simplificarea și accelerarea proceselor de afaceri.
Mărul discordiei
Cu toate acestea, unele voci care au observat interacțiunile dintre von der Leyen și Merz în ultimele luni descriu relația ca fiind tensionată. Merz a folosit o întâlnire din ianuarie a „greilor” conservatori din Berlin pentru a-și impune viziunea asupra Europei în fața șefei Comisiei. Jan Techau, director la think tank-ul Eurasia Group, a afirmat că această relație ar putea evolua într-o competiție pentru leadership în Europa. „Ea este foarte interesată să domine scena de la Bruxelles, în timp ce Merz își dorește să restabilească conducerea Germaniei în Europa”, a subliniat analistul.
O persoană din interiorul Partidului Popular European, din care fac parte și creștin-democrații germani, a exprimat lucrurile mai direct: „Trebuie să priviți acest aspect din perspectiva faptului că von der Leyen este o persoană asociată cu Merkel. Iar Merkel nu pierde ocazia de a-i arăta disprețul lui Merz. Acesta este punctul de plecare. Relația dintre ei nu este una armonioasă.”
O istorie de evaziune
Un aspect esențial al relației dintre Merz și von der Leyen este modul în care cei doi s-au evitat reciproc pe parcursul carierei lor. Deși amândoi sunt membri ai CDU, von der Leyen a intrat în prima linie a politicii în 2005, în timp ce Merz a început o lungă pauză în care a activat ca avocat de afaceri. „Friedrich era deja aproape de a ieși din scenă când a venit ea”, își amintește fostul comisar european Günther Oettinger, care face parte din CDU.
Factorul-cheie care a dus la separarea bruscă a drumurilor lor este Angela Merkel. Înainte de retragerea sa din prima linie a politicii, Merz făcea parte dintr-o ramură a CDU care nu dorea ca von der Leyen, cercetătoare est-germană, să ajungă în cea mai înaltă funcție din țară. În 2005, el a devenit membru al unui club exclusiv masculin din cadrul CDU, cunoscut sub numele de Pactul Andin, care a încercat să împiedice ascensiunea lui Merkel la funcția de cancelar, fără succes. Odată ce ascensiunea acesteia a devenit inevitabilă, Merz a început să îi îngreuneze viața.
După o perioadă de observație, Merz a decis să plece și să își continue cariera în alte domenii.
Ascensiunea lui Merz și relația cu von der Leyen
În peisajul politic european, figura lui Friedrich Merz câștigă din ce în ce mai multă atenție, având în vedere că partidul său se menține în fruntea sondajelor de opinie. Odată cu revenirea sa în politică în toamna anului 2021, Merz a găsit-o pe Ursula von der Leyen deja instalată la Bruxelles, în calitate de președinte al Comisiei Europene. Această poziție de influență i se datorează în mare parte fostului cancelar Angela Merkel.
Personalități și stiluri diferite
Diferențele de personalitate dintre Merz și von der Leyen sunt remarcabile. Von der Leyen preferă să lucreze cu un cerc restrâns de colaboratori și nu este o persoană care să se implice în medii sociale aglomerate, în timp ce Merz este perceput ca fiind mai sociabil. O sursă apropiată celor doi a menționat că, în timp ce Merz își încheie ziua la bar, von der Leyen preferă momentele de solitudine.
Provocări în coordonarea întâlnirilor
Deși ambii lideri subliniază compatibilitatea lor în public, întâlnirile lor sunt adesea dificile de coordonat. Merz nu participă frecvent la întâlnirile liderilor PPE de la Bruxelles, unde von der Leyen este o prezență constantă. De exemplu, în septembrie 2024, când Merz s-a aflat la Bruxelles, von der Leyen nu a putut să se întâlnească cu el. O întâlnire planificată la Berlin s-a transformat în dimineața următoare într-un mic dejun grăbit, după ce Merz a întârziat.
Evenimentele recente și strategia PPE
O întâlnire importantă a liderilor PPE la Berlin, la începutul anului, a evidențiat dinamica dintre Merz și von der Leyen. Într-o abordare neobișnuită, liderul PPE, Manfred Weber, a convocat toți liderii partidului pentru a susține candidatura lui Merz. Obiectivul principal a fost să-i convingă pe toți să semneze o declarație comună care să întărească legătura dintre Comisie și politica lor.
În ciuda stării de sănătate precare a lui von der Leyen, care a fost diagnosticată cu pneumonie severă, pregătirile pentru reuniunea PPE au continuat. Jacob Schrot, consilierul lui Merz, a călătorit la Bruxelles pentru a finaliza detaliile declarației. Apropiatul lui Merz a caracterizat aceste discuții ca fiind „intensive” și „foarte dificile”, subliniind presiunea și complexitatea negocierilor politice.
Reuniunea PPE și întoarcerea lui von der Leyen
Ursula von der Leyen a participat recent la o reuniune importantă, marcând prima sa apariție publică după o perioadă de boală. Călătoria sa la Berlin a avut loc înainte de revenirea la Bruxelles, unde activitățile Comisiei Europene au fost, în mare parte, suspendate.
Puncte de fricțiune în cadrul PPE
Conservatorii germani sunt acum hotărâți să minimizeze orice neînțelegere. În timp ce obiectivul lui Merz este să pună accent pe industrie, lăsând în umbră obiectivele climatice, von der Leyen caută să faciliteze viața companiilor prin reducerea reglementărilor ecologice stabilite în primul său mandat. Un conservator german a menționat: „Au avut loc alegeri, iar alegătorii au acordat PPE mai multe voturi decât oricând. Așadar, evident, există o schimbare de politică.”
Dezbateri interne și provocări externe
Cu toate acestea, expertul Techau a subliniat că aceste mici diferențe pot genera neînțelegeri mai mari, în special în privința relațiilor cu China, politicii fiscale și migrației. „Von der Leyen este mai mult o susținătoare a federalismului european, considerând că împrumutul comun pentru proiecte UE, precum apărarea, este un instrument util,” a explicat el. „Pe de altă parte, Merz se opune ferm acestei idei.”
De asemenea, von der Leyen este percepută ca fiind mai strictă în privința Chinei decât Merz, care a contestat decizia sa de a impune tarife pentru vehiculele electrice provenite din această țară.
Politica de migrație și Schengen
În ultimul an al primului său mandat, von der Leyen a făcut din combaterea migrației ilegale o prioritate, însă obiectivul său principal rămâne deschiderea frontierelor europene. „Pentru ea, idealul Schengen, care garantează libera circulație și absența controalelor la frontieră, este extrem de important. În schimb, pentru Merz, controalele la frontiere nu mai reprezintă un tabu. Aici văd eu cel mai mare conflict,” a concluzionat expertul.
