Connect with us

Divers

Gazonul artificial este mai rezistent comparativ cu cel natural

Gazonul artificial este mai rezistent comparativ cu cel natural

Gazonul artificial este cunoscut pentru rezistența sa. Este fabricat din materiale sintetice, precum polietilena și propilena, fiind conceput să reziste la uzură, indiferent de condițiile meteo. Indiferent cât de intens ar fi utilizat un teren, atunci când se optează pentru amenajare terenuri sportive cu gazon artificial, acesta își va păstra aspectul și calitatea pentru perioade îndelungate. Gazonul natural, pe de altă parte, se deteriorează mai ușor. Condițiile meteo nefavorabile și ghetele jucătorilor sunt printre principalii factori care contribuie la uzura acestuia.

Întreținerea unui gazon sintetic este mult mai rapidă

Spre deosebire de suprafețele de joc cu iarbă naturală, un gazon sportiv sintetic nu trebuie tuns, udat sau fertilizat. Nu atrage insecte și nu dezvoltă buruieni, deci nu este necesar să se utilizeze pesticide sau ierbicide. Dezavantajul major al terenurilor amenajate cu iarbă naturală îl reprezintă nevoia frecventă de întreținere. Procesul este unul continuu și consumator de timp. Pentru a-l păstra optim pentru joc, trebuie tuns săptămânal, udat și tratat cu fertilizatori. În plus, în perioadele secetoase, udarea devine obligatorie, lucru ce va crește consumul de apă.

Suprafața sintetică aduce economii semnificative pe termen lung

Avem tendința de a calcula costurile unei investiții doar în momentul în care o realizăm. Acest lucru este total greșit, pentru că atunci când investim în ceva, investim pe termen lung. Astfel, deși amenajarea unui teren sportiv cu gazon artificial implică costuri inițiale mai ridicate, acestea pot fi compensate pe termen lung datorită economiilor legate de întreținere. Fără a necesita udare sau tundere, iarba sintetică este o investiție excelentă în zonele în care cea naturală necesită resurse considerabile. Gazonul natural reprezintă o investiție mică la început, însă costurile pe termen lung vor crește. Cheltuielile legate de udare, fertilizare și tundere se adună în timp, crescând costurile de operare. Merită menționat și faptul că se poate deteriora, uneori necesitând înlocuirea completă, lucru ce va aduce cheltuieli suplimentare.

Gazonul natural păstrează o temperatură mai plăcută la nivelul solului

Suprafața de joc artificială tinde să absoarbă și să rețină mai multă căldură comparativ cu iarba naturală. În zilele de vară, gazonul ar putea atinge temperaturi inconfortabile pentru jucători. Deși avansurile tehnologice au adus îmbunătățiri în ce privește disiparea căldurii în unele tipuri de gazon sintetic, acestea nu elimină complet problema. În schimb, cel natural are un efect natural de răcire prin procesul de evaporare.

Ambele tipuri de gazon au propriile avantaje și dezavantaje. Ce alegi pentru amenajarea unui teren sportiv, depinde în mare de cât de mult timp vrei să dedici întreținerii. Dacă îți dorești un teren ușor de întreținut, cu siguranță gazonul sportiv sintetic este o variantă mai optimă. Pe de altă parte, iarba naturală oferă o mai bună răcire a terenului, dar trebuie avute în vedere implicațiile asupra mediului, mai precis nevoia de udare și fertilizare frecventă.

Articol partener

Continue Reading
Advertisement
To Top