Connect with us

Înmatricularea suspendată și amenzi crescute în 2025. Ce tipuri de șoferi se expun la sancțiuni severe dacă sunt opriți în trafic.

Ultima Oră

Înmatricularea suspendată și amenzi crescute în 2025. Ce tipuri de șoferi se expun la sancțiuni severe dacă sunt opriți în trafic.

Obligația Inspecției Tehnice Periodice pentru Autovehicule în România

În România, toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice trebuie să efectueze o inspecție tehnică periodică (ITP) pentru a putea circula legal și în condiții de siguranță. Valabilitatea ITP-ului este limitată și depinde de anul de fabricație al vehiculului. Există, de asemenea, sancțiuni pentru șoferii care conduc cu ITP expirat.

Ce Este Inspecția Tehnică Periodică?

Inspecția tehnică periodică (ITP) este o cerință legală în România și reprezintă o evaluare a stării tehnice a autovehiculului, incluzând aspecte precum sistemul de frânare, direcția și iluminatul. Această verificare se efectuează în centre autorizate de Registrul Auto Român (RAR), de personal specializat. La finalizarea inspecției, se emite un certificat care conține informații esențiale, precum clasa și numărul de înmatriculare al vehiculului, kilometrajul total, rezultatul evaluării tehnice și data inspecției.

Reglementări și Autorizări

În cadrul Uniunii Europene, inclusiv în țările candidate la integrare, s-a implementat un sistem de inspecție tehnică periodică reglementat de autorități. În România, ITP-urile sunt realizate de RAR, care autorizează stațiile de inspecție pe baza unor criterii tehnice. Această autoritate se manifestă prin utilizarea mărcii înregistrate R.A.R. de către operatorii economici autorizați.

Periodicitatea Inspecției Tehnice Periodice

Inspecția tehnică periodică este esențială pentru asigurarea siguranței rutiere. Conducătorii auto sunt sfătuiți să efectueze reparații necesare la vehiculele lor în service-uri autorizate RAR. Mașinile noi, cu o vechime de până la 3 ani, trebuie să efectueze prima inspecție la 3 ani de la înmatriculare. Vehiculele cu vârste între 3 și 12 ani sunt supuse ITP-ului la fiecare 2 ani, iar cele mai vechi de 12 ani trebuie să efectueze inspecția anual.

Documentele Necesare pentru ITP

Pentru a efectua inspecția tehnică periodică, șoferii trebuie să prezinte următoarele acte:

  • Polița de asigurare RCA valabilă.

Asigurarea RCA este obligatorie în România, iar absența unui document valabil împiedică circulația legală a autoturismului.

Informații despre Inspecția Tehnică Periodică (ITP) în 2025

Prețul pentru inspecția tehnică periodică (ITP) variază în funcție de stația de inspecție aleasă și de tipul autoturismului. În general, costul poate ajunge până la 200 de lei pentru un autoturism.

Amenințări legate de ITP expirat

În cazul în care inspecția tehnică periodică a unui autovehicul a expirat, înmatricularea acestuia este suspendată automat. Conducătorii auto care circulă cu o mașină fără ITP valabil comit două abateri rutiere:

  • Conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă, pentru care pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă;
  • Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată, sancționată cu 20 de puncte de amendă.

Aceste sancțiuni se cumulează, iar amenda totală poate varia între 3.645 și 8.100 de lei. De asemenea, certificatul de înmatriculare al vehiculului va fi reținut, iar proprietarul este obligat să efectueze inspecția tehnică la Registrul Auto Român pentru a redobândi talonul auto.

Ce se întâmplă dacă certificatul de înmatriculare este reținut?

O întrebare frecventă adresată la reprezentanțele pentru redobândirea certificatului de înmatriculare este legată de motivele pentru care acesta a fost reținut în trafic, fie din cauza lipsei ITP, fie din cauza defecțiunilor tehnice. Este important de menționat că reprezentanții Registrului Auto Român nu au autoritatea de a opri autovehicule în trafic sau de a reține certificate de înmatriculare. Aceste acțiuni sunt rezervate doar echipajelor mixte formate din polițiști rutieri și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne.

Specialiștii Registrului Auto Român efectuează doar verificări tehnice folosind echipamentele disponibile în autolaboratorul CTT și întocmesc un raport pe care îl înmânează polițistului rutier, care are competența de a aplica sancțiuni.

Procedura de redobândire a certificatului de înmatriculare

Când vă prezentați la Registrul Auto Român pentru verificările necesare redobândirii certificatului de înmatriculare, dacă certificatul a fost reținut doar pentru lipsa ITP, se va efectua o verificare tehnică conform normelor în vigoare. Dacă vehiculul este declarat admis, se eliberează o dovadă a efectuării inspecției, iar proprietarul trebuie să se adreseze structurilor de poliție care au reținut certificatul pentru a-l recupera.

Dacă certificatul a fost reținut din cauza defecțiunilor tehnice, la Registrul Auto Român se verifică remedierea acestora, cu excepția cazului în care alte neconformități sunt observate direct. În cazul în care deficiențele au fost corectate, reprezentantul RAR va menționa acest lucru pe dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare. Această dovadă permite proprietarului să redobândească certificatul de înmatriculare.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top