Armata israeliană anunță eliminarea unui lider Hezbollah în sudul Libanului
Forțele armate israeliene au declarat că au ucis, în sudul Libanului, un bărbat pe nume Khodr Said Hachem, pe care îl prezintă ca fiind comandant al Forței al-Radwan, o unitate de elită a Hezbollah. Această acțiune survine în ciuda unui armistițiu în vigoare între Israel și Hezbollah, care a fost stabilit la sfârșitul lunii noiembrie.
Potrivit comunicatului armatei israeliene, Hachem a fost eliminat în urma unei lovituri aeriene efectuate de Forțele Aeriene israeliene în regiunea Qana. Autoritățile israeliene susțin că activitățile sale reprezentau o amenințare la adresa securității Israelului și constituiau o încălcare gravă a armistițiului stabilit.
Contextul conflictului dintre Israel și Hezbollah
Hezbollah a început ostilitățile împotriva Israelului pe 8 octombrie 2023, anunțând că acționează în sprijinul grupării Hamas, în urma atacului care a declanșat Războiul din Fâșia Gaza. Confruntările de la frontiera israeliano-libaneză, care s-au intensificat și au evoluat într-un conflict deschis, au avut un impact devastator, soldându-se cu peste 4.000 de morți în Liban și distrugerea unor zone întregi controlate de Hezbollah. De asemenea, peste un milion de civili au fost forțați să își părăsească locuințele, conform datelor ONU.
Pe de altă parte, bilanțul israelian indică 78 de decese, dintre care 30 erau civili și 48 militari. De asemenea, 58 de soldați israelieni au fost uciși pe teritoriul libanez în timpul unei ofensive terestre lansate la sfârșitul lunii septembrie.
Consecințele conflictului și situația actuală
Autoritățile israeliene menționează că, în urma confruntărilor cu Hezbollah, susținut de Iran, aproximativ 60.000 de locuitori din nordul Israelului au fost strămutați, jumătate dintre aceștia neîntorcându-se încă acasă. Deși armistițiul a intrat în vigoare la 27 noiembrie, Israelul continuă să efectueze atacuri regulate pe teritoriul libanez, iar ambele părți se acuză reciproc de încălcarea acestuia.
Hezbollah a suferit pierderi semnificative în urma conflictului, cu distrugerea unei părți considerabile din arsenalul său și pierderea unor lideri importanți, ceea ce îi afectează poziția pe scena politică libaneză. După expirarea termenului de retragere a armatei israeliene din sudul Libanului, conform acordului de armistițiu, Israelul își menține o prezență militară în regiune, considerând anumite puncte de frontieră ca fiind „strategice”. Această prezență este contestată atât de autoritățile de la Beirut, cât și de Hezbollah.