Retenția de urină, o complicație gravă a adenomului de prostată
Retenția de urină reprezintă una dintre cele mai severe complicații generate de adenomul de prostată, o afecțiune frecvent întâlnită la bărbații în vârstă. Constantin, un bărbat în vârstă de 84 de ani, a experimentat această problemă, ajungând în situația de a nu putea urina și fiind nevoit să se prezinte de urgență la spital pentru montarea unei sonde urinare. Aceasta era necesară pentru a facilita eliminarea urinei din organism.
Intervenții și riscuri asociate
Deși intervenția rapidă l-a ajutat pe Constantin, sonda nu trata cauza principală a problemei sale, respectiv prostata mărită. Situația sa era complicată, având și alte afecțiuni care creau un risc considerabil în cazul unei intervenții chirurgicale cu anestezie generală sau rahianestezie. Astfel, Constantin avea nevoie de un tratament pentru prostata sa printr-o metodă mai puțin invazivă, realizabilă cu anestezie locală.
Descoperirea soluției potrivite
Informându-se despre opțiunile terapeutice disponibile, Constantin a aflat despre un alt pacient care se confruntase cu o problemă similară și a fost tratat cu succes printr-o procedură nechirurgicală realizată de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie și coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Așa că, Constantin a decis să se programeze pentru o consultație.
Tratamentul recomandat
După consultul de specialitate și realizarea analizelor necesare, Conf. Dr. Constantin Gîngu i-a sugerat același tratament nechirurgical, și anume terapia Rezum, care implică ablația prostatei cu vapori de apă. Această procedură se efectuează cu anestezie locală, fără a necesita incizii, și permite o recuperare rapidă, cu un risc scăzut de complicații. Rezultatele funcționale sunt foarte bune și durabile.
Recuperarea și starea de sănătate a pacientului
În cazul lui Constantin, procedura Rezum s-a desfășurat fără dificultăți, iar recuperarea sa a fost rapidă. După doar 10 zile, a reușit să urineze din nou fără a necesita sonda urinară. Acum, bărbatul se simte bine și nu mai are simptome neplăcute, deoarece volumul prostatei a scăzut semnificativ în urma tratamentului.
Metode moderne de tratament la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentele pentru adenomul de prostată sunt realizate utilizând metode moderne, atât chirurgicale, cât și nechirurgicale, în funcție de indicațiile specifice ale fiecărui pacient. Echipa de chirurgi urologi experimentați stabilește procedura adecvată, având în vedere severitatea simptomelor, dimensiunea adenomului și alte afecțiuni asociate.
Pacienții au acces la tratamente nechirurgicale, precum ablația Rezum sau embolizarea adenomului de prostată, dar și la metode chirurgicale efectuate prin chirurgie deschisă sau minim invazivă, inclusiv endoscopic, laparoscopic sau robotic. Toate intervențiile chirurgicale se desfășoară într-un bloc operator bine echipat, dotat cu tehnologie de vârf, cum ar fi robotul chirurgical da Vinci Xi. De asemenea, pacienții beneficiază de asistență medicală avansată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.
În caz de urgențe medicale generate de adenomul de prostată, pacienții pot apela oricând la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, unde sunt disponibile 26 de linii de gardă, inclusiv o linie de gardă pentru urologie.