Slovacia își exprimă susținerea pentru reluarea tranzitului de gaz prin Ucraina
Prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat joi că țara sa nu va bloca deciziile summitului Uniunii Europene programat pentru joi, cu condiția ca acestea să includă un apel pentru găsirea unei soluții ce vizează reluarea tranzitului de gaz prin Ucraina către Slovacia. Declarațiile au fost făcute în cadrul Comisiei pentru afaceri europene a parlamentului, înainte de plecarea sa spre Bruxelles.
„Consider că este rezonabil să subliniem necesitatea de a găsi o soluție pentru reluarea tranzitului de gaz în colaborare cu Comisia Europeană, Ucraina și Slovacia”, a afirmat Fico. El a adăugat că, dacă deciziile finale vor conține o astfel de formulare, Slovacia nu va avea motive să se opună.
Provocările întâmpinate de Slovacia
Fico a recunoscut că unele state membre ale Uniunii Europene ar putea să nu susțină solicitarea Slovaciei, menționând că „există țări care sunt deschis militante și doresc continuarea războiului”. El s-a așteptat la un dezacord semnificativ față de cererea de reluare a tranzitului, adăugând că a auzit comentarii negative despre poziția Slovaciei.
Cu toate acestea, premierul slovac a subliniat că datele economice indică clar necesitatea reluării tranzitului de gaz. „Nu sunt singurul care afirmă asta; chiar și companii germane susțin că, fără reluarea tranzitului, economia europeană nu va putea fi competitivă”, a declarat el.
Poziția Slovaciei pe ajutoarele militare
De asemenea, Fico a menționat că Slovacia nu va susține ajutoarele militare pentru Ucraina, dar nu va bloca acordurile bilaterale între Ucraina și alte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit acestuia, prioritatea principală pentru Slovacia în cadrul negocierilor de la summit va fi restabilirea tranzitului de gaz, iar țara va propune formulări ce urmează să fie incluse în concluziile finale.
Agenda summitului UE
La summitul extraordinar de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene vor discuta despre situația actuală din Ucraina, precum și despre subiecte legate de apărarea europeană, care vizează întărirea suveranității Uniunii și îmbunătățirea capacității de reacție la provocările de securitate actuale și viitoare.