China Răspunde cu Contramăsuri la Tarifele Impuse de Statele Unite
Ministerul Comerţului din China a anunțat că va lua măsuri de contracarare pentru a-și proteja drepturile și interesele, ca reacție la decizia Statelor Unite de a aplica tarife de 20% asupra produselor chinezești, măsuri ce vor intra în vigoare marți. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că „China este puternic nemulțumită și se opune ferm” acestei decizii, catalogând acțiunile americane ca un „act tipic de unilateralism și agresiune”, care nu respectă faptele, reglementările comerțului internațional și vocile tuturor părților implicate.
Administrația americană a decis să crească tarifele de la 10% la 20% pentru produsele din China, președintele Donald Trump argumentând că Beijingul nu depune suficiente eforturi pentru a împiedica intrarea fentanilului pe teritoriul SUA. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului din China a afirmat că fentanilul reprezintă doar „un pretext”, subliniind că politica antidrog a Chinei este una dintre cele mai stricte și riguros aplicate la nivel global, iar cele două țări au colaborat cu „rezultate remarcabile” în acest domeniu.
Beijingul a răspuns deja la prima rundă de tarife de 10% prin impunerea unor taxe de 10% până la 15% pe anumite produse americane, precum și prin stabilirea de noi controale asupra exporturilor de minerale esențiale și deschiderea unei anchete împotriva gigantului tehnologic Google. Agenția de presă chineză Xinhua a informat că, începând cu 10 martie, vor fi impuse tarife suplimentare pentru o serie de produse importate din SUA.
În detaliu, un tarif suplimentar de 15% va fi aplicat importurilor de carne de pui, grâu, porumb și bumbac, în timp ce alte produse precum sorgul, soia, carnea de porc, carnea de vită, produsele acvatice, fructele, legumele și produsele lactate vor suporta un tarif suplimentar de 10%. Comisia pentru Tarife Vamale a Consiliului de Stat a subliniat că impunerea unilaterală de tarife de către SUA subminează sistemul comercial multilateral, crescând povara asupra companiilor și consumatorilor americani și erodând fundamentul cooperării economice și comerciale dintre cele două țări.
China reprezintă principalul partener comercial pentru exporturile de produse agricole și alimentare ale SUA, deși în ultimii doi ani aceste exporturi către China au înregistrat scăderi de până la 20%. În timpul primului mandat de președinte al SUA (2017-2021), Donald Trump a menținut o relație tensionată cu Beijingul, impunând multiple runde de tarife ce totalizează aproximativ 370 de miliarde de dolari anual, la care China a răspuns cu taxe asupra exporturilor din SUA.