Connect with us

Relația dintre Călin Georgescu și George Soros. Recorder: Politicianul a primit fonduri de la organizațiile internaționale pe care acum le critică.

Ultima Oră

Relația dintre Călin Georgescu și George Soros. Recorder: Politicianul a primit fonduri de la organizațiile internaționale pe care acum le critică.

Colaborările anilor ’90 ale lui Călin Georgescu cu organizațiile străine

O investigație recentă relevă că, în anii ’90, Călin Georgescu a profitat de fiecare oportunitate pentru a colabora cu diverse organizații internaționale ce desfășurau programe în România. Printre acestea se numără și Fundația Soros, despre care fostul candidat la alegerile prezidențiale își exprimă acum critici dure.

Problemele de mediu și fondurile internaționale

După căderea comunismului, problemele de mediu au reprezentat un domeniu propice pentru atragerea de fonduri internaționale în România. Călin Georgescu a condus, timp de două decenii, ONG-uri dedicate acestor probleme, cum ar fi Tineretul Ecologist din România (1990-1996) și Centrul Național de Dezvoltare Durabilă (1997-2011). În perioada de tranziție, aceste organizații s-au bazat în principal pe finanțări externe, precum programele PHARE ale Uniunii Europene, fonduri de la USAID sau sponsorizări din partea unor guverne din vest.

Parteneriatele cu Fundația Soros

Primerul ONG al lui Călin Georgescu a avut colaborări cu Fundația Soros. În 1995, publicația „Jurnal bihorean” relata că Tineretul Ecologist, sub conducerea lui Georgescu, desfășura „Săptămâna educației ecologiste” în patru licee din Oradea, în parteneriat cu Fundația Soros pentru o Societate Deschisă, cu ocazia Zilei Pământului.

Declarațiile actuale ale lui Călin Georgescu

La 30 de ani distanță de acele colaborări, Călin Georgescu afirmă că „rețeaua Soros” a adus prejudicii României și că, în calitate de președinte, va acționa pentru a o eradica. „Îi știm!”, a declarat el, menționând că susținătorii săi au început să întocmească liste cu cei considerați parte a acestei rețele. Recent, în cadrul unui interviu, Georgescu a subliniat că „rețeaua Soros din România va fi interzisă, cu siguranță, pentru că a făcut mult rău țării mele, poporului meu”.

Controversa listelor cu persoane asociate cu Fundația Soros

În ultima perioadă, atât pe internet, cât și pe diverse televiziuni, au fost difuzate liste cu „sorosisti”, inclusiv artiști, activiști, jurnaliști și politicieni care au beneficiat de burse sau granturi de la instituții internaționale, nu doar de la Fundația Soros, care și-a suspendat activitatea în România din 2017.

Contextul politic și declarațiile lui Georgescu

Mișcarea de demonizare a finanțărilor internaționale a fost reluată în ultimele luni, în special după intervențiile președintelui american Donald Trump și ale lui Elon Musk, care au decis să oprească programul de ajutor internațional al SUA. Georgescu a declarat că rețeaua lui Soros are conexiuni cu funcționari publici și forțe de ordine, angajându-se să investigheze și să expună pe cei responsabili de utilizarea ilegală a acestor fonduri.

Finanțările din partea USAID

În căutarea de fonduri internaționale, Călin Georgescu a fost implicat într-un scandal legat de o finanțare din partea USAID. În vara anului 2003, România urma să primească o tranșă de 35 de milioane de dolari, parte a Strategiei de asistență pentru România 2002-2006, destinată să susțină Agenda Locală 21. Acești bani erau prevăzuți pentru a fi gestionați de diverse organizații, inclusiv cele conduse de Georgescu.

Controversă în jurul lui Călin Georgescu

În cadrul unei dezbateri recente, a fost adus în discuție rolul CNDD și al Federației Autorităților Locale din România, entitate formată din reprezentanți ai autorităților locale. Presa a descris-o ca fiind influențată de lideri politici, denumiți adesea „baronii PSD”, între care se numără Nicolae Mischie și Marian Oprișan.

Reclamații către USAID

În iunie 2003, trei angajați ai USAID au raportat Inspectoratului General al organizației din SUA că Călin Georgescu ar fi solicitat ca fondurile primite să nu fie supuse unui control riguros. Aceștia au susținut că au fost martori la fapte de extorcare de fonduri, conform informațiilor publicate de o publicație de prestigiu. Până în acel moment, Georgescu a reușit să obțină 215.000 de dolari în fonduri nerambursabile de la USAID.

Imaginea lui Călin Georgescu

În contextul scandalului, Călin Georgescu era perceput de mass-media ca un „personaj influent” cu legături atât la Palatul Cotroceni, cât și la Palatul Victoria. În ciuda acuzațiilor, cariera sa nu a avut de suferit; în 2004, a fost numit șef al Direcției Organizații Economice Internaționale din Ministerul Afacerilor Externe.

Ascensiunea și retragerea lui Georgescu

În 2010, Călin Georgescu a aspirat la o poziție și mai înaltă, fiind considerat un potențial premier în cabinetul președintelui Traian Băsescu. După ce nu a obținut funcția dorită, a ales să se mute cu familia în Austria. Detaliile referitoare la activitățile și funcțiile sale remunerate din perioada respectivă rămân neclare, conform CV-ului său oficial.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top