Connect with us

Români în Coreea de Nord. Ce nu dorește regimul lui Kim Jong-un să observi: „Știu că venim ca la zoo”

Ultima Oră

Români în Coreea de Nord. Ce nu dorește regimul lui Kim Jong-un să observi: „Știu că venim ca la zoo”

Experiențele a doi români în Coreea de Nord

Doi români care au reușit să treacă recent granița deschisă către Coreea de Nord au împărtășit, într-un interviu, impresiile lor despre o țară cu o atmosferă apăsătoare și un sentiment constant de frică. Aceștia au observat că oamenii tem să se uite în jur și că discuțiile dintre copii la școală includ subiecte precum învățarea construirii armelor nucleare.

Imagini de neliniște

Pe străzile goale, cauzate de lipsa mașinilor, românii au realizat că majoritatea caselor și terenurilor sunt deținute de stat. Aceștia au plecat din Coreea de Nord cu un profund sentiment de tristețe și teamă, având o apreciere mai mare pentru libertate.

Privirile vameșilor

Ion, unul dintre români, a fost impresionat de privirile vameșilor nord-coreeni, care păreau să transmită o poveste tristă. Andreea a adăugat că aceste priviri emanau o curiozitate, dar și un strigăt de ajutor. Călătoria lor a adus amintiri din poveștile bunicilor și părinților, având în vedere că ei erau foarte mici în timpul revoluției din România.

Interacțiunea cu localnicii

Pe străzile din Rason, românii au observat că localnicii evitau contactul vizual. Ghidul lor a explicat că aceștia percepeau vizitatorii străini ca pe niște curiozități, ceea ce a fost interpretat ca un răspuns formal, frica fiind cea care îi ținea la distanță. Această teamă era vizibilă și în comportamentul lor, observând că oamenii nu se deplasau în grupuri.

Condiții de trai dificile

Ion a descris modul de viață al nord-coreenilor ca fiind extrem de rudimentar. Andreea a adăugat că, în fiecare dimineață, la ora 7, se auzeau discursuri patriotice urmate de muzică din boxe, răsunând în tot orașul. O imagine dureroasă a fost cea a oamenilor care căutau vreascuri sub zăpadă pentru a se încălzi.

Cazurile de locuințe erau foarte precare, cu familii care împărtășeau aceeași casă fără a avea drept de proprietate. Statul alocă aceste locuințe, iar obținerea unei mașini este un privilegiu rezervat oficialilor de stat.

Întâlnirea cu elevii

În timpul vizitei la o școală internațională, românii au observat o formulă nucleară afișată pe unul dintre pereți. Un băiat a venit să discute cu ei, întrebându-i de unde sunt, și a început să le povestească despre visul său legat de armamentul nuclear.

Visul unui tânăr fizician

Un tânăr din Coreea de Nord își exprimă dorința de a deveni fizician, visând la recunoaștere și realizări majore, inclusiv construirea de arme nucleare. Această ambiție este alimentată de propaganda din școlile locale, unde posterele cu mesaje anti-americane sunt omniprezente, iar străzile sunt decorate cu afișe care glorifică acțiunile împotriva Statelor Unite.

Percepția despre lume

Înainte de a începe jurnalul, tinerii aveau acces la o rubrică dedicată știrilor internaționale, dar toate informațiile prezentate erau negative. De la inundații până la explozii în Taiwan sau accidente de mașină în Regatul Unit, toate știrile erau învechite, având chiar și o vechime de două luni. Ghidul nostru a subliniat că, deși lumea este prezentată ca fiind plină de probleme, în Coreea de Nord totul este bine.

Reflecții asupra libertății

Experiența petrecută în Coreea de Nord a avut un impact profund asupra noastră, oferindu-ne o nouă perspectivă asupra recunoștinței. Ne-am dat seama de bogăția și libertatea pe care le avem, conștientizând cât de mult neglijăm aceste valori. Această experiență ne-a transformat, iar importanța protejării libertății devine tot mai evidentă în aceste vremuri tumultoase, atât în România, cât și la nivel global.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top