România nu va trimite trupe în Ucraina, dar va participa la summitul de la Paris
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat că România nu va desfășura trupe de menținere a păcii în Ucraina, dar va fi prezentă la summitul programat pentru 11 martie, organizat de președintele Emmanuel Macron. Bolojan a subliniat că România joacă un rol important ca hub logistic, facilitând accesul trupelor din alte țări în Ucraina.
„Va avea loc o întâlnire la Paris cu miniștri ai apărării și șefi de state majore pentru a evalua posibilitatea de a crea o zonă de sprijin și garanții de securitate, odată ce se ajunge la un acord de pace. Reprezentanții României vor participa nu pentru a trimite trupe pe teren, ci pentru că România este un hub logistic esențial pentru ca aceste trupe să ajungă, dacă va fi cazul, în zona Ucrainei,” a afirmat Bolojan după reuniunea Consiliului European.
Acesta a adăugat că România este, de asemenea, un centru logistic crucial pentru exporturile pe care Ucraina le efectuează în prezent. „Prezența României este necesară din punct de vedere al logisticii militare, pentru a înțelege gândirea strategiei și pentru a evalua utilizarea infrastructurii noastre – baze militare, porturi și aeroporturi,” a mai spus el.
Summit la Paris pentru analiza desfășurării forțelor europene
Reuniunea șefilor de stat major ai armatei țărilor europene care doresc să participe la un contingent de menținere a păcii în Ucraina, în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia, va avea loc pe 11 martie la Paris, sub conducerea președintelui Emmanuel Macron. În cadrul acestei întâlniri se va discuta despre o posibilă „desfășurare de forțe europene” în Ucraina, care nu vor lupta pe linia frontului, ci vor asigura respectarea acordului de pace odată ce acesta va fi semnat.
Macron a declarat că va găzdui această reuniune pentru „șefii de stat major din țările care doresc să își asume responsabilități în acest domeniu”. De asemenea, un oficial din guvernul britanic a anunțat că a avut discuții cu aproximativ 20 de țări interesate de formarea unei „coaliții a voluntarilor” care ar putea contribui la un contingent de menținere a păcii în Ucraina, în contextul unui acord de încetare a focului cu Rusia. Totuși, Marea Britanie și-a reafirmat refuzul de a accepta desfășurarea de trupe europene în Ucraina.