Ambasada Rusiei la București răspunde acuzațiilor de încălcare a spațiului aerian românesc
Ambasada Rusiei la București a reacționat după convocarea însărcinatului cu afaceri a.i. la Ministerul român al Afacerilor Externe, în urma incidentelor legate de dronele rusești care s-ar fi prăbușit pe teritoriul României. Reprezentanții diplomatici subliniază că „în lipsa unor dovezi convingătoare privind apartenența rusă a dronelor, nu se poate exclude posibilitatea ca incidentele din data de 13 februarie să fi fost o provocare din partea Ucrainei”. De asemenea, Ambasada menționează că „România nu este ținta niciunui atac din partea Federației Ruse”.
Răspuns similar pentru Republica Moldova
Răspunsul Ambasadei Rusiei este similar și pentru Republica Moldova, unde au avut loc incidente asemănătoare, iar autoritățile au anunțat prăbușirea a două drone rusești pe teritoriul său. În contextul acestor evenimente, ambasada reiterează că „România nu este ținta niciunui atac din partea Federației Ruse” și că toate acuzațiile de atacuri asupra țintelor civile din Ucraina sunt nefondate.
Țintele atacurilor rusești
Conform declarațiilor oficiale, Ambasada Rusiei afirmă că țintele atacurilor Forțelor Armate ale Rusiei în Ucraina sunt exclusiv obiective militare și infrastructură asociată cu forțele armate ucrainene. „Nu se efectuează atacuri îndreptate împotriva infrastructurii civile”, subliniază reprezentanța diplomatică.
Ministerul Apărării Naționale anunță descoperirea fragmentelor de drone
Ministerul Apărării Naționale din România a anunțat că, în urma verificărilor efectuate, au fost găsite fragmente ale două drone utilizate de Federația Rusă în atacuri asupra infrastructurii portuare din Ucraina. Dronele conțineau încărcături explozive, care s-au distrus la impact, iar locațiile unde au fost găsite fragmentele sunt situate în zone nelocuite.
Condamnarea fermă a violării spațiului aerian
Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, în urma incidentelor, că însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse la București a fost convocat pentru a i se transmite „condamnarea fermă a violării repetate a spațiului aerian al României de către vehicule fără pilot ale forțelor militare ruse”. MAE a denunțat atacul din 13 februarie 2025, când două drone rusești, purtătoare de material explozibil, au încălcat spațiul aerian românesc, căzând în apropierea frontierei cu Ucraina.
Astfel, convocarea de urgență a diplomatului rus a fost efectuată la dispoziția ministrului Afacerilor Externe, care a reiterat condamnarea fermă a acestor acțiuni necorespunzătoare.
Ministerul Afacerilor Externe al României reacționează la atacurile Rusiei
Ministerul român al Afacerilor Externe a declarat că atacurile recente reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. În comunicatul emis, MAE subliniază că aceste acțiuni ilegale și iresponsabile trebuie să înceteze, România rezervându-și dreptul de a lua măsurile necesare ca răspuns.
De asemenea, Ministerul reamintește că aceste atacuri fac parte din agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, care, de aproape trei ani, generează riscuri de securitate pentru întreaga regiune a Mării Negre și pentru Flancul Estic al Alianței Nord Atlantice.
Reacția autorităților din Republica Moldova
La Chișinău, autoritățile moldovenești au prezentat ambasadorului Federației Ruse, Oleg Ozerov, fragmente de drone inscripționate cu „Geran-2”, ca dovezi ale implicării Rusiei în atacurile recente asupra teritoriului național. Ozerov a considerat însă că dovezile sunt insuficiente și a solicitat „cercetări suplimentare”.
Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a publicat un videoclip în care se surprinde reacția lui Oleg Ozerov la prezentarea acestor dovezi. Dronele au fost recuperate după ce au căzut în noaptea de 12 spre 13 februarie, în apropierea localităților Ciumai și Ceadîr-Lunga, din sudul țării. Cu toate acestea, ambasadorul rus nu a recunoscut că aparatele de zbor ar aparține Federației Ruse și a cerut confirmări suplimentare cu privire la incidentul din zonă.
Întrebările diplomatului rus
„De unde știți că au fost rusești?” a întrebat Ozerov jurnaliștii, după convocarea sa de către autoritățile moldovenești pentru a oferi explicații. El a menționat că există posibilitatea unor incidente întâmplătoare și nu exclude varianta unei provocări din partea unei terțe părți, nu a Republicii Moldova.
Poziția autorităților moldovenești
Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău consideră că fragmentele dronelor căzute constituie dovezi concrete ale încălcării suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii, partea moldovenească a exprimat un protest ferm față de aceste încălcări, subliniind că astfel de incidente reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității naționale și a cetățenilor săi.
Diplomatului rus i s-a comunicat că acțiunile întreprinse constituie o încălcare a suveranității naționale și reprezintă un gest neprietenos din partea Federației Ruse.