Connect with us

Serviciul Copernicus al UE anunță că nivelul gheții a atins cel mai scăzut punct din istorie.

Ultima Oră

Serviciul Copernicus al UE anunță că nivelul gheții a atins cel mai scăzut punct din istorie.

Nivelul gheții marine arctice atinge un minim istoric în februarie

Nivelul gheții marine din regiunea arctică a atins un minim record pentru luna februarie, conform datelor furnizate de serviciul Copernicus al Uniunii Europene, care monitorizează schimbările climatice. Aceasta reprezintă a treia lună consecutivă în care sunt înregistrate valori extrem de scăzute pentru această perioadă, cu o întindere a gheții marine cu 8% sub media pe termen lung.

Gheața marină din Antarctica înregistrează valori scăzute

În ceea ce privește Antarctica, întinderea gheții marine s-a situat pe locul al patrulea în rândul celor mai scăzute valori înregistrate în luna februarie, fiind cu 26% sub media obișnuită. Administratorii serviciului Copernicus au menționat că februarie este, în general, luna în care gheața marină din Antarctica atinge nivelul său minim anual.

Temperaturi ridicate afectează suprafața globală a gheții marine

Suprafața globală a gheții marine, care include zonele acoperite cu gheață marină din cele două regiuni polare ale Pământului, a fost afectată de temperaturi ridicate în luna februarie. Aceste regiuni au înregistrat temperaturi care s-au plasat pe locul al treilea în clasamentul celor mai ridicate valori din istorie, fiind cu 0,63 grade Celsius mai mari decât media pentru perioada 1991-2020 și cu 1,59 grade Celsius peste estimările medii pentru perioada 1850-1900.

Impactul schimbărilor climatice

Conform serviciului Copernicus, 19 din ultimele 20 de luni au avut temperaturi medii cu peste 1,5 grade Celsius mai mari decât valorile medii din perioada preindustrială. Acordul de la Paris, semnat în 2015, vizează limitarea creșterii temperaturii globale la un nivel cât mai apropiat de 1,5 grade peste nivelul preindustrial.

Serviciul UE dedicat schimbărilor climatice se bazează pe date colectate de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume, precum și pe modele de calcul elaborate în acest domeniu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top