Arestarea liderului sârbo-bosniac Milorad Dodik
Procurorii din Bosnia au ordonat miercuri arestarea lui Milorad Dodik, liderul sârbo-bosniac susținut de Moscova, împreună cu cei mai apropiați colaboratori ai săi. Această acțiune vine pe fondul ignorării unei citații judecătorești și ridică semne de întrebare cu privire la stabilitatea regiunii balcanice, conform informațiilor transmise de Reuters.
Decizii recente și acuzații
Decizia de arestare a fost luată la două săptămâni după ce Dodik a fost condamnat la un an de închisoare pentru nesupunerea față de hotărârile reprezentantului comunității internaționale, responsabil de implementarea acordului de pace. Procurorii au solicitat asistența Agenției de Stat pentru Investigații și Protecție din Bosnia (SIPA) pentru a efectua arestarea, având în vedere că Dodik și colaboratorii săi nu au respectat citația instanței. Detaliile legate de modul în care va decurge reținerea lui Dodik, fie prin arestare directă, fie prin escortarea acestuia pentru a răspunde la citație, rămân neclare.
Investigații asupra lui Dodik
Biroul procurorilor de stat desfășoară o investigație împotriva lui Dodik, președintele naționalist pro-rus al Republicii autonome Sârbe din Bosnia, acuzându-l de atacuri asupra ordinii constituționale. Aceasta urmează după ce liderul sârbo-bosniac a inițiat legi care restricționează accesul sistemului judiciar de stat și al forțelor de ordine în regiune, în urma condamnării sale. Purtătoarea de cuvânt a SIPA, Jelena Miovcic, a confirmat primirea unei cereri de asistență din partea poliției judiciare din Bosnia și Herțegovina.
Arestări suplimentare în Republica Srpska
Televiziunea din Republica Srpska a raportat că procuratura a cerut și arestarea prim-ministrului Radovan Viskovic, precum și a președintelui parlamentului regional, Nenad Stevandic, pentru nerespectarea citațiilor în cadrul investigației legate de atacul asupra ordinii constituționale.
Contextul istoric
Republica Srpska este una dintre cele două entități create pentru a pune capăt războiului din Bosnia, care a avut loc între 1992 și 1995 și a dus la moartea a peste 1.000.000 de persoane. Aceasta funcționează într-un cadru guvernamental slab, sub supravegherea unei autorități internaționale menite să prevină reaprinderea conflictelor.