Connect with us

Tradiția micilor de 1 Mai. Cine a creat cel mai popular preparat culinar de Ziua Internațională a Muncii

Ultima Oră

Tradiția micilor de 1 Mai. Cine a creat cel mai popular preparat culinar de Ziua Internațională a Muncii

Tradiția consumului de mici de 1 Mai

Consumarea micilor de 1 Mai s-a consolidat treptat ca un element esențial al Zilei Muncii, fiind strâns legată de ziua liberă marcată prin grătare în aer liber și alte obiceiuri culinare specifice românilor. Deși originile precise ale rețetei nu sunt clare, există numeroase teorii referitoare la apariția acestui preparat.

Teoriile despre originea micilor

Originea micilor rămâne un subiect de dispută între diverse regiuni din Balcani. Chiar dacă nu există o certitudine în privința „inventatorului” acestui preparat, au apărut diverse teorii și legende care conturează povestea sa.

Teoria românească privind apariția micilor

Una dintre cele mai răspândite legende despre originile micilor în România afirmă că acestea au fost create pentru prima dată în secolul al XIX-lea, în zona Munteniei. Conform acestei povești, un bucătar a dorit să prepare cârnați, dar a descoperit că nu mai avea învelișuri (intestine) disponibile. Astfel, a decis să amestece carne tocată cu condimente, modelând amestecul sub formă de rulouri mici, pe care le-a gătit pe grătar.

Influențele turcești asupra micilor

Un alt unghi de vedere asupra apariției micilor sugerează că acestea sunt influențate de preparatele turcești, cum ar fi „kebab” sau „köfte”, care sunt similare în ceea ce privește ingredientele și metoda de gătire (grătarul).

Teoria bulgărească a micilor

Bulgarii revendică, de asemenea, invenția micilor, afirmând că denumirea „mititei” provine din cuvântul bulgăresc „mitit”, care se traduce prin „mic” sau „micuț”. Acest preparat este o sursă de mândrie pentru bulgari, iar rețetele lor de mici sunt foarte asemănătoare cu cele românești.

Tradiția de 1 Mai în perioada comunistă

În timpul regimului comunist, 1 Mai a fost sărbătorit ca o zi oficială, cu parade și evenimente organizate la nivel național. Oamenii se adunau pentru a celebra în aer liber, iar micii reprezentau o alegere populară pentru mesele de picnic sau grătar. De-a lungul anilor, această tradiție s-a întărit, iar astăzi, asocierea petrecerii de 1 Mai cu micii pe grătar este aproape inevitabilă, în special la ieșirile în natură.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top