Connect with us

Ziua Națională Constantin Brâncuși 2025 – activități culturale desfășurate în București și în alte localități din țară

Ultima Oră

Ziua Națională Constantin Brâncuși 2025 – activități culturale desfășurate în București și în alte localități din țară

Ziua Națională Constantin Brâncuși 2025 – activități culturale desfășurate în București și în alte localități din țară

Ziua Națională Constantin Brâncuși 2025

Pe 19 februarie, România celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși, ocazie cu care instituțiile culturale din București și din întreaga țară organizează diverse evenimente dedicate marelui sculptor. În anul 2025, se vor împlini 149 de ani de la nașterea sa, iar activitățile vor fi desfășurate și în câteva orașe din străinătate, incluzând expoziții de artă contemporană, proiecții de filme documentare și tururi ghidate.

Evenimente culturale în România

Omagiu național la Muzeul din Târgu Jiu

Muzeul Național Constantin Brâncuși va organiza, pe 19 februarie 2025, vernisajul expoziției de artă grafică europeană intitulate „Omagiu lui Brâncuși”, cu ocazia aniversării a 149 de ani de la nașterea sculptorului. Vor fi prezentate lucrări originale de la artiști renumiți ai secolului XX, incluzând gravuri și litografii realizate în marile ateliere europene. Unele dintre aceste lucrări vor fi expuse pentru prima dată în România.

Celebrări la Muzeul Național de Artă din București

Muzeul Național de Artă al României va marca Ziua Brâncuși pe 19 februarie printr-un program special. Vizitatorii vor putea explora opera și influența sculptorului asupra artei moderne, prin tururi ghidate și o proiecție de film documentar. Programul va include:

  • 12:00 – 18:00 – tur ghidat în Sala Brâncuși, Galeria de Artă Românească Modernă;
  • 19:00 – proiecția filmului „În căutarea tatălui pierdut” (2016), în Sala Auditorium, cu intrare liberă.

Proiecția filmului documentar, regizat de Ionuț Teianu, va explora povestea emoționantă a lui John Moore, fiul nerecunoscut al lui Constantin Brâncuși. Ghidajul va fi gratuit, vizitatorii plătind doar biletul de intrare în Galeria Națională.

Luna Brâncuși 2025

„Luna Brâncuși 2025” va scoate în evidență lucrările a 118 sculptori români contemporani, care vor fi expuse în trei locații culturale: Palatele Brâncovenești (Mogoșoaia), Galeriile de Artă ale Academiei Române și Galeria Simeza din București.

Acest eveniment vizează onorarea spiritului inovator al lui Brâncuși și oferirea unei perspective asupra diversității sculpturii românești contemporane. Expozițiile vor include lucrări ce combină materiale tradiționale cu tehnici moderne, oferind o incursiune în universul artistic al noilor generații de sculptori.

În cadrul „Lunii Brâncuși 2025”, Filiala de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici va acorda distincții importante pentru sculptura românească: Premiul „Sculptor Emerit” și Premiul „Sculptor Emergent”. Ceremonia de decernare va avea loc la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, în Sala Scoarțelor, începând cu ora 17:00, în ziua dedicată lui Constantin Brâncuși.

Expoziția de la Muzeul de Artă din Craiova

Muzeul de Artă din Craiova va organiza vernisajul expoziției „Brâncuși și Avangarda din România”, care își propune să evidențieze legăturile sculptorului cu arta românească, în special după plecarea sa la Paris. Această abordare expozițională reprezintă o premieră în România, având scopul de a ilustra aspecte esențiale ale influenței lui Brâncuși asupra avangardei artistice românești.

Expoziții și evenimente dedicate lui Constantin Brâncuși

Muzeul Municipal Dej, împreună cu instituțiile de învățământ din localitate, va organiza o expoziție dedicată marelui artist Constantin Brâncuși. Evenimentul va avea loc joi, 19 februarie 2025, începând cu ora 12:00, și va prezenta lucrări realizate de elevi cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. Aceste opere vor reflecta imagini și concepte inspirate de memoria lui Brâncuși.

Activități la Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea

În aceeași zi, la Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea, se va desfășura un workshop experimental interactiv, la care vor participa 12 elevi. Lucrările rezultate vor fi compilate într-o carte obiect realizată de artista Anca Pașa Deaconu, care are o vastă experiență didactică.

Evenimente internaționale dedicate lui Brâncuși

Pe 19 februarie, la nivel global, se va celebra viața și opera lui Brâncuși. La New York, „Luna Brâncuși” a fost deschisă prin recitalul „Muzica lui Brâncuși”, susținut de pianista Alexa Stier în Sala „Norman Manea” a Institutului Cultural Român. Expoziția „Brâncuși Reimagined” a fost vernisată pe 14 februarie și va rămâne deschisă publicului până pe 28 februarie 2025.

De asemenea, pe 21 februarie, va avea loc spectacolul-lectură „Brâncuși contra S.U.A.”, adaptat din opera scriitoarei Tatiana Niculescu. Această dramă comică suprarealistă este bazată pe procesul din 1928, în care Brâncuși a contestat clasificarea operei sale „Pasăre în spațiu” ca artă, un demers care a schimbat percepția asupra artei în Statele Unite.

Expoziții internaționale și evenimente conexe

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău va colabora la expoziția internațională „Sărbătoarea Brâncuși – Tradiție și modernitate în arta plastică românească”, programată între 19 și 26 februarie la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”. Aceasta este organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, prin intermediul Academiei de Muzică.

În perioada 19 februarie – 19 martie, ICR Beijing va desfășura o serie de evenimente tematice, inclusiv o expoziție cu documente și fotografii din arhiva familiei Lemny, realizate în timpul construcției Coloanei fără Sfârșit de la Târgu Jiu, un ansamblu care a fost inclus pe lista UNESCO în 2024.

ICR Tel Aviv va găzdui, între 19 februarie și 20 martie, expoziția de sculptură „Brâncuși, de la Târgu Jiu până în Israel”, prezentând lucrări inspirate de artistul român, realizate de sculptorul israelian Dan Reisner.

Pe 20 februarie, ICR Londra va organiza un eveniment dedicat includerii Ansamblului Monumental din Târgu Jiu pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar expoziția de fotografie dedicată construcției acestuia va fi deschisă publicului.

În perioada 25 februarie – 25 iunie, ICR Paris va organiza o expoziție în aer liber intitulată „Brâncuși la Muzeul Național de Artă al României”, realizată în parteneriat cu Ambasada României la Paris și Muzeul Național de Artă al României. De asemenea, ICR Viena va prezenta, până pe 28 februarie, expoziția de fotografie „Coloana Infinitului – Constantin Brâncuși”, care documentează procesul de realizare a operei monumentale a sculptorului român.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Oră

Advertisement
To Top