Contaminarea la „Balul Însuraţilor” din Reghin
Rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice demarate după ce zeci de participanți la „Balul Însuraţilor” din Reghin au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară indică faptul că unul dintre aperitivele servite, brânza frământată, era contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv, conform informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Detalii despre anchetă
Specialiștii ANSVSA subliniază că această contaminare ar putea explica simptomele observate, însă investigația continuă. Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Mureș au prelevat și analizat 13 probe de alimente și băuturi de la evenimentul desfășurat pe 8 februarie, în urma raportării unor simptome specifice toxiinfecției alimentare.
Simptomele raportate
Din cei aproximativ 350 de participanți, 37 au prezentat simptome precum greață, vărsături și amețeli, ceea ce a condus la activarea Planului Roșu de Intervenție și la mobilizarea rapidă a resurselor medicale suplimentare.
Informații suplimentare
Conform unui buletin de analiză parțial emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (L.S.V.S.A.) Mureș, brânza frământată a fost identificată ca neconformă, fiind contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv. ANSVSA a precizat că această contaminare ar putea fi cauza simptomelor manifestate de persoanele afectate.
Continuarea anchetei și măsuri de igienizare
În prezent, ancheta epidemiologică este activă, iar autoritățile competente continuă cu operațiunile de igienizare și dezinfecție a spațiilor de procesare și depozitare a alimentelor. Reluarea activităților va fi permisă doar după obținerea unor rezultate conforme în urma testelor de sanitație.