Între 20 și 28 octombrie 2024, Bucureștiul va deveni centrul spiritual al ortodoxiei românești, cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Capitalei. Cea mai importantă sărbătoare ortodoxă a toamnei aduce mii de pelerini care vor participa la procesiuni și slujbe religioase dedicate Sfântului Dimitrie, prăznuit pe 27 octombrie. Moaștele sale, păstrate în Catedrala Patriarhală, vor fi expuse pentru închinare, evenimentul fiind așteptat cu deosebită evlavie de credincioși.
Sfântul Dimitrie cel Nou de la Basarabi a fost proclamat ocrotitor al Bucureștiului în 1792, iar canonizarea sa a fost oficializată în 1955. Născut în sudul Dunării, în Basarabov, Cuviosul Dimitrie și-a dedicat viața smereniei și rugăciunii, trăind ca pustnic și făcând numeroase minuni. Credincioșii îi cer ajutorul în necazuri și cred că rugăciunile adresate lui sunt ascultate de Dumnezeu, datorită harului său.
Tradiții de Sfântul Dimitrie cel Nou
Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie este marcată de numeroase obiceiuri și tradiții populare. În ziua prăznuirii, 27 octombrie, tinerii din mediul rural aprind „focul viu” în curțile gospodăriilor, întreținându-l pe tot parcursul nopții cu vreascuri și cetină de brad. Focul este considerat un simbol protector, iar cei care îl veghează ascultă poveștile despre minunile Sfântului Dimitrie, transmise din generație în generație.
De asemenea, în ziua sărbătorii, credincioșii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări și pentru a împărți ofrande la mormintele rudelor decedate. O practică specifică este aprinderea a zece lumânări la mormintele celor care au murit fără să fi avut parte de „lumina” ultimei rugăciuni.
Sfântul Dimitrie, protector al casei și al familiei
În tradiția populară, Sfântul Dimitrie este considerat și patronul caselor, protejând locuințele de furtuni, pagube și animale sălbatice. O icoană a Cuviosului Dimitrie, așezată la masa sărbătorească, este o datină respectată chiar și în familiile care nu au membri ce poartă numele de Dumitru. Această practică este menită să aducă armonie, sănătate și prosperitate în casă.
Ofrandele cu fructe – mere, nuci, struguri și miere – sunt dăruite bătrânilor neajutorați, în special celor care trăiesc în azile, fiind considerați asemănători cu pustnicii care au trăit în singurătate, asemenea Sfântului Dimitrie.
Pelerinajul din București
Procesiunile religioase și slujbele dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou atrag, anual, mii de credincioși din întreaga țară la Catedrala Patriarhală din București. În perioada 20-28 octombrie, pelerinii vor avea ocazia să se închine moaștelor Cuviosului Dimitrie, alături de veșmintele sfinte ale altor mari sfinți, precum Sfânta Parascheva de la Iași și Sfânta Muceniță Filofteea de la Curtea de Argeș.
Această sărbătoare de toamnă este un prilej de mare bucurie spirituală pentru ortodocși, care își pun speranțele în ajutorul Cuviosului Dimitrie cel Nou, protectorul și ocrotitorul Bucureștiului.