Fostul șef al SRI, generalul în rezervă Florian Coldea, susține că este victima unei campanii concertate, în cadrul anchetei pentru trafic de influență, orchestrată de către procurorul DNA Mihaela Iorga Moraru și susținută de mass-media. Acuzațiile se referă la distorsionarea unor stenograme esențiale din dosarul său, în scopul de a crea o imagine publică negativă despre el și de a susține un „construct imaginar” numit „statul paralel”.
Într-o declarație recentă, Coldea a subliniat că stenogramele au fost alterate prin schimbarea sau omiterea unor răspunsuri cheie din transcrierea înregistrărilor. De exemplu, un răspuns clar afirmativ al lui Cătălin Hideg este redat ca o negație, iar alte pasaje sunt declarate „neinteligibile” deși, spune Coldea, sunt de fapt clare în înregistrările originale. Aceste discrepanțe, potrivit lui Coldea, ar demonstra o abordare „neprincipială și incorectă” din partea procurorului, alături de mass-media care, afirmă el, „amplifică intenționat acuzațiile pentru a-l pune într-o lumină negativă”.
Astfel, în cuprinsul Procesului-verbal datat 23 aprilie 2024 și aflat în vol. 5 fil. 100 și urm., la pag.10/30, după ce se transcrie corect întrebarea lui Tocaci Dan T.D.V.: -Ți-a promis el vreodată, că dacă îi dai banii, pleci afară? Ți-a promis? A zis că se face legal totul? Ți-a zis cu gura lui că totul e legal, că se face legal?, transcrierea răspunsului lui Hideg Cătălin este cu totul altul, practic o afirmație este transformată într-o negație.
Deși Hideg Cătălin afirmă în înregistrare cât se poate de clar H.R.C.: Da, mă! Doar nu putea să mă scoată el din țară, că avea el cu ce, în mana lui? (minutul 12:16), în procesul verbal se transcrie cu totul altceva H.R.C.: Nu, mă, că nu putea să mă scoată el din ţară, că aveam cu ce …
Mai mult, pe aceeași pagină, după întrebarea lui Tocaci Dan – T.D.V.: Bă, ți-a zis şi când ai semnat contractul cu TRĂILĂ, cu semnalul, cu … ai semnat contractul tu cu TRĂILĂ, ce ţi-a zis ţie? …Dom’le, că încercăm, să vedem. Da? Ţi-a promis vreunul dintre ăştia că …, În cuprinsul procesului verbal se consemnează nereal că răspunsul lui Hideg Cătălin este neinteligibil, H.R.C.: … (neinteligibil)…, deși în înregistrare se aude foarte clar cum Hideg Cătălin afirmă următoarele: H.R.C.: Da nu se pune problema de promisiune. (minutul 12:47)”, arată Coldea.
Coldea spune că a sesizat deja DNA și Inspecția Judiciară în legătură cu aceste nereguli. „Am speranța că autoritățile vor analiza imparțial cazul și că se va respecta prezumția de nevinovăție,” a declarat acesta. Fostul șef SRI insistă că aceste acțiuni de denigrare sunt menite să întrețină o percepție publică asupra unui „stat paralel”, pe care îl consideră un „construct artificial”.
Generalul a mai explicat că refuză orice asociere cu speculațiile politice, în pofida acuzațiilor care, spune el, îl implică pe nedrept în această zonă sensibilă.
Pentru context, Florian Coldea este o figură controversată în peisajul public românesc, având un rol central în Serviciul Român de Informații (SRI) din 2005 până în 2017, perioadă în care a fost considerat unul dintre cei mai influenți oameni din România. Mandatul său la conducerea SRI a fost asociat cu promovarea conceptului de „stat paralel,” care, în viziunea criticilor săi, ar însemna structuri neoficiale care exercită influență necontrolată asupra procesului democratic și instituțiilor statului.
Scandalul care îl implică în prezent pe Coldea include acuzații de trafic de influență și spălare de bani, iar ancheta condusă de DNA urmărește să clarifice legături suspecte între Coldea și oameni de afaceri sau politicieni. Într-un caz recent, el și fostul secretar general al SRI, Dumitru Dumbravă, ar fi cerut bani pentru a interveni asupra unor magistrați, potrivit denunțătorilor. Coldea, însă, respinge aceste acuzații, susținând că se desfășoară o „vânătoare de vrăjitoare” și acuzând presiuni concertate asupra imaginii sale.
Pe 24 mai 2024, Coldea și Dumbravă au fost plasați sub control judiciar, o măsură care implică restricții de deplasare și impunerea unei cauțiuni, iar investigația DNA s-a extins ulterior, pentru suspiciuni de corupție și influență exercitată asupra primarului din Rovinari.