Zilele acestea, Iașiul devine centrul spiritual al României, odată cu tradiționalul pelerinaj dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva. Evenimentul religios atinge punctul culminant, cu peste 150.000 de credincioși care au trecut deja pe la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon. Zeci de mii de oameni au așteptat toată noaptea la coadă, îmbrăcați gros și cu flori în mână, pentru a-și exprima credința și speranțele.
Sursa foto: Facebook/Sorin Sergiu Chelmu
O noapte rece, dar plină de speranță
Pe traseul care duce la racla sfinților, atmosfera este una de adâncă evlavie și răbdare. Cei care s-au așezat la coadă în dimineața zilei de sâmbătă au ajuns abia seara târziu să se închine, în jurul orei 21. Oamenii au suportat frigul nopții cu haine groase și provizii, sperând la o binecuvântare și o minune în viața lor.
Un exemplu grăitor este mărturia unei femei care a călătorit 12 ore din Constanța pentru a ajunge la pelerinaj:
“Am o fată care își dorește un copil”, a spus aceasta, explicând sacrificiul pe care l-a făcut în speranța că rugăciunile sale vor fi auzite.
Voluntarii, alături de pelerini zi și noapte
Un rol important în desfășurarea pelerinajului îl au cei peste 1.000 de voluntari care asistă pelerinii zi și noapte. Aceștia ajută oamenii să se mențină pe traseu, oferă îndrumare și sprijin, dar și o vorbă bună în momentele de oboseală sau descurajare. Printre aceștia se numără și Maria Bodale, studentă la Facultatea de Teologie din Iași, care a împărtășit o poveste emoționantă despre o fetiță ce i-a adresat o întrebare plină de inocență:
“O fetiță blondă, cu obrăjorii așa drăguți și pufoși, a venit la mine și s-a uitat așa, foarte curioasă și m-a întrebat: tu ești de la Doamne, Doamne?!”.
Rugăciune și sacrificiu în fața raclei Sfintei Parascheva
Sursa foto: Facebook/Sorin Sergiu Chelmu
Preotul Lucian Apopei, consilier la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a declarat că nu se așteptau la un aflux atât de mare de credincioși:
“Nu ne așteptam chiar să fie afluxul atât de mare de credincioși. Fiecare își aduce gradul lui de sacrificiu, stând la rândul de închinare ore întregi, pentru a se închina doar o clipă.”
Pe lângă condițiile meteo nefavorabile, timpul de așteptare a devenit o provocare. În unele cazuri, pelerinii au fost nevoiți să aștepte până la 18 ore pentru a ajunge la moaștelesfinților. În fiecare oră, aproximativ 2.000 de oameni au trecut pe la baldachinul în care sunt expuse moaștele.
Intervenții medicale și ordine publică
Din cauza efortului și a oboselii, aproape 300 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale până în prezent. Cele mai frecvente cazuri au fost legate de oboseală extremă și dureri provocate de statul îndelungat la coadă. Pe de altă parte, șase persoane au fost sancționate de polițiști pentru că au perturbat liniștea publică.
Sfânta Parascheva: Ocrotitoarea Moldovei și izvoarele minunilor
Sfânta Parascheva, cunoscută ca “Ocrotitoarea Moldovei”, este una dintre cele mai venerabile sfinte din România. Moaștele sale au fost aduse la Iași în anul 1641, sub domnia voievodului Vasile Lupu, și de atunci, pelerinajul anual a devenit una dintre cele mai mari sărbători religioase din România.
Sfânta Parascheva este asociată cu numeroase minuni, credincioșii rugându-se la ea pentru sănătate, fertilitate, prosperitate și protecție divină. De-a lungul secolelor, nenumărate povești au fost relatate de pelerini care susțin că au primit ajutor în urma rugăciunilor făcute la moaștele sale.
Popularitatea Sfintei Parascheva a crescut considerabil în perioada medievală, datorită minunilor sale raportate, dar și a legăturii sale cu domnitorii și biserica din Moldova. De-a lungul timpului, pelerinajul de la Iași a devenit un simbol al credinței, atrăgând nu doar locuitori din regiune, ci și credincioși din toată țara.
Criticile și controversa legată de pelerinaje și pupatul moaștelor
În ciuda numărului impresionant de participanți, există și voci critice care contestă tradiția pelerinajului și a pupatului moaștelor. Această practică a fost ridiculizată de mulți încă din anii trecuți, fiind văzută ca o formă arhaică de manifestare religioasă. În special în mediul urban și printre cei mai tineri, ironiile și miștourile la adresa credincioșilor care participă la astfel de evenimente sunt din ce în ce mai frecvente.
Cu toate acestea, pelerinajul rămâne un eveniment de o profundă importanță spirituală pentru mulți români, care cred în puterea rugăciunii și în miracolele săvârșite de Sfânta Parascheva. Pelerinajul de la Iași reprezintă, în continuare, un moment de reculegere, speranță și sacrificiu pentru credincioși, care vin din toate colțurile țării pentru a-și găsi liniștea sufletească și a primi binecuvântarea sfintei.
Ziua Sfintei Parascheva
Mâine, pe 14 octombrie, credincioșii din toată țara o vor prăznui pe Sfânta Parascheva, zi în care se va organiza și o masă caldă pentru pelerini. Cu această ocazie, toți elevii și profesorii din județul Iași vor beneficia de o zi liberă, conform unei decizii luate de Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Indiferent de controverse, pelerinajul de la Iași continuă să fie unul dintre cele mai mari evenimente religioase din România, un simbol al credinței profunde și al legăturii speciale pe care mulți români o au cu Sfânta Parascheva.