Situația dintre China și Taiwan a devenit in ultimele ore un adevărat butoi de pulbere! Taiwanul a raportat recent că un grup de nave militare chineze, condus de portavionul Liaoning, a fost observat în apele din sudul insulei. Grupul de nave a intrat în zona Canalului Bashi, care leagă Marea Chinei de Sud cu Pacificul și separă Taiwanul de Filipine. Se așteaptă ca acest grup să pătrundă în Pacificul de Vest, ceea ce a determinat forțele armate din Taiwan să-și intensifice monitorizarea și să fie în alertă, anunță Reuters.
În același timp, armata chineză a publicat un videoclip propagandistic intitulat „Complet pregătiți și așteptând momentul bătăliei”. În video sunt prezentate avioane de luptă și nave operând împreună, lansatoare de rachete în mișcare și vehicule amfibii de asalt, cu o hartă a Taiwanului inclusă subtil în titlu. Aceste imagini, precum și declarațiile armatei chineze, subliniază că forțele militare sunt „pregătite de luptă”, accentuând tensiunile din regiune.
China consideră Taiwanul o provincie separatistă și nu a exclus utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său. Tensiunile recente au escaladat în urma discursului președintelui taiwanez LaiChing–te, susținut cu ocazia Zilei Naționale a Taiwanului. În discursul său, Lai a reiterat poziția fermă a guvernului său că Republica Populară Chineză nu are dreptul să reprezinte Taiwanul, dar și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Beijingul pe probleme globale, cum ar fi schimbările climatice. În ciuda acestui ton moderat, discursul a provocat nemulțumireaChinei, care l-a catalogat pe Lai drept un „separatist” și a criticat discursul său ca fiind provocator.
De asemenea, oficialii taiwanezi au avertizat anterior că acest discurs ar putea declanșa noi exerciții militare chineze. În mai 2023, China a desfășurat exerciții militare în jurul Taiwanului ca reacție la discursul de inaugurare al lui Lai, iar autoritățile taiwaneze sunt acum în așteptarea unor reacții similare. Este posibil ca Beijingul să integreze aceste noi exerciții în „sezonul anual de exerciții militare” și să le transforme în manevre dedicate, orientate direct împotriva Taiwanului.
Această escaladare militară este însoțită și de o presiune economică, ministerul comerțului din China amenințând cu sancțiuni comerciale suplimentare împotriva Taiwanului, parte din ceea ce Taipeiul consideră a fi o încercare de coerciție economică. Cu toate acestea, guvernul taiwanez rămâne ferm în poziția sa că viitorul Taiwanului poate fi decis doar de locuitorii insulei, respingând pretențiile de suveranitate ale Beijingului. Deși Lai a oferit în repetate rânduri deschiderea către dialog cu Beijingul, propunerile sale au fost respinse constant.
Situația rămâne una delicată, iar viitoarele evoluții vor depinde în mare măsură de acțiunile militare și economice ale Chinei, precum și de dinamica politică globală, având în vedere și apropierea alegerilor din SUA, care ar putea influența abordarea Beijingului față de Taiwan.