Connect with us

Ce răspunde Ilie Bolojan atunci când este întrebat dacă va solicita Statelor Unite să transfere arme nucleare pe teritoriul României

Politic

Ce răspunde Ilie Bolojan atunci când este întrebat dacă va solicita Statelor Unite să transfere arme nucleare pe teritoriul României

Declarațiile Președintelui Interimar Ilie Bolojan despre Securitatea Națională

Președintele interimar Ilie Bolojan a afirmat vineri, răspunzând la întrebarea dacă România ar putea urma exemplul Poloniei, care a solicitat Statelor Unite să mute focoase nucleare pe teritoriul său pentru a descuraja Rusia, că prezența militară a aliaților și planul de apărare al României sunt suficiente în prezent.

Bolojan a subliniat importanța securității pentru fiecare țară, menționând că progresele realizate în România în ultimii ani sunt benefice. „Avem umbrela NATO deasupra noastră, iar bazele militare ale aliaților europeni și americani din țară ne oferă protecție și contribuie la menținerea păcii în România”, a declarat acesta. El a adăugat că orice măsură menită să întărească flancul estic al NATO este binevenită, dar în prezent, prezența militară și strategia de apărare sunt suficiente.

Contextul Solicitării Poloniei

Aceste declarații vin în contextul în care președintele Poloniei, Andrzej Duda, a solicitat Statelor Unite să transfere arme nucleare pe teritoriul polonez, ca o măsură de descurajare împotriva unei posibile agresiuni rusești. Această cerere ar putea fi interpretată de Moscova ca o provocare serioasă.

Duda a afirmat că este „evident” că președintele Donald Trump ar putea redistribui focoase nucleare americane din Europa de Vest sau din SUA în Polonia. Liderul polonez a discutat recent această propunere cu Keith Kellogg, trimisul special al SUA pentru Ucraina. „Frontierele NATO s-au mutat spre est în 1999, deci, 26 de ani mai târziu, ar trebui să existe și o mutare a infrastructurii NATO spre est. Acest lucru este evident pentru mine”, a declarat Duda într-un interviu acordat unei publicații internaționale.

El a subliniat că nu este doar o chestiune de timp, ci și de siguranță, adăugând că ar fi mai sigur dacă aceste arme ar fi deja staționate în Polonia.

În trecut, regimul comunist polonez a găzduit focoase nucleare sovietice în timpul Războiului Rece, dar stocarea unor astfel de arme aproape de granițele Rusiei, de data aceasta sub controlul SUA, ar fi percepută de Kremlin ca o gravă amenințare.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

Advertisement
To Top