Connect with us

Criză politică majoră în Franța: Guvernul condus de Michel Barnier, demis prin moțiune de cenzură

Politic

Criză politică majoră în Franța: Guvernul condus de Michel Barnier, demis prin moțiune de cenzură

Guvernul francez condus de Michel Barnier a fost demis miercuri printr-o moțiune de cenzură istorică, după doar trei luni de mandat, declanșând o criză politică majoră în Franța și sporind incertitudinea economică într-una dintre cele mai mari economii europene.

Guvernul francez, condus de premierul Michel Barnier, a fost demis miercuri printr-o moțiune de cenzură adoptată de Adunarea Națională. Cu 331 de voturi „pentru” și 289 „împotrivă”, moțiunea a pus capăt mandatului de doar trei luni al premierului, marcând o premieră politică în Franța de la căderea guvernului Georges Pompidou în 1962.

Opoziția unită împotriva austerității

Moțiunea a fost inițiată de alianța de stânga Noul Front Popular și a fost sprijinită de Reunirea Națională (RN), partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen. Înfrângerea guvernului Barnier a fost precipitată de utilizarea controversată a articolului 49 al Constituției, care permite executivului să adopte legi fără votul Parlamentului. Decizia lui Barnier de a-și asuma răspunderea pentru un buget de austeritate – ce include creșteri de taxe și reduceri ale cheltuielilor publice – a fost aspru criticată de ambele părți ale spectrului politic.

„Chiar dacă preferați să părăsiți sala, misiunea noastră comună este să slujim Franța și pe poporul francez. De acum înainte, toată lumea trebuie să-și asume responsabilitățile. Eu mi le asum pe ale mele”, a declarat Barnier înainte de vot.

Un moment istoric și provocări economice uriașe

Aceasta este doar a doua oară în istoria Republicii a V-a când un guvern este demis printr-o moțiune de cenzură. Răsturnarea sa vine într-un moment extrem de dificil pentru Franța, care se confruntă cu un deficit bugetar uriaș și cu costuri de împrumut în creștere. Potrivit lui Barnier, țara cheltuiește anual peste 60 de miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor datoriei publice – mai mult decât pentru apărare sau învățământul superior.

În urma votului, premierul și guvernul său sunt obligați să-și prezinte demisia președintelui Emmanuel Macron, care trebuie să numească un nou prim-ministru.

Consecințe politice și economice

Răsturnarea guvernului adâncește incertitudinea politică și economică din Franța, a doua economie a zonei euro. Cu niciun bloc politic capabil să obțină o majoritate absolută în Parlament, formarea unui nou guvern stabil pare extrem de dificilă.

De asemenea, demiterea guvernului minoritar ridică întrebări despre capacitatea președintelui Macron de a naviga criza, mai ales după eșecul alegerilor parlamentare anticipate din vara acestui an, menite să-i consolideze puterea.

Reacții și perspective

Marine Le Pen, lidera Reunirii Naționale, a salutat votul drept „o victorie pentru democrație”, în timp ce liderii stângii au declarat că vor continua să se opună măsurilor de austeritate.

Cu alegeri parlamentare interzise timp de un an conform Constituției, Franța va trebui să navigheze o perioadă de turbulențe politice și economice fără precedent, într-un context european fragil.

Continue Reading

More in Politic

Advertisement
To Top