Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi seară, pe Facebook, că se retrage din cursa pentru președinția României, chiar dacă renumărarea voturilor va demonstra că a fost dezavantajat. Acesta spune că nu vrea locul doi și consideră că adevărul despre procesul electoral este mai important decât candidatura sa. Declarația vine în contextul în care Ciolacu s-a clasat pe locul trei în primul tur al alegerilor prezidențiale, la o diferență de doar 2.740 de voturi față de Elena Lasconi, care a obținut al doilea loc și a intrat în turul doi.
„Nu vreau locul doi! Nu mă interesează. Vreau doar ca românii să afle adevărul, care este mai important decât candidatura mea. Și apoi românii vor ști să îi pedepsească pe cei care au furat, mai repede decât o vor face instituțiile!” – Marcel Ciolacu.
Ciolacu cere observatori independenți la renumărarea voturilor
Premierul a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) să permită urgent acreditarea observatorilor independenți, în special din partea organizațiilor civice care au experiență electorală. Decizia vine după ce BEC a refuzat deja solicitarea organizației Funky Citizens de a participa la procesul de renumărare.
„Trebuie să știm clar dacă votul a fost viciat. Mai direct: dacă s-a FURAT!”, a transmis Ciolacu, acuzând o propagandă partizană care încearcă să distorsioneze realitatea.
Context: CCR dispune renumărarea voturilor
Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât renumărarea voturilor după o contestație depusă de Cristian Vasile Terheș, care a semnalat nereguli privind voturile acordate candidatului Elena Lasconi. Acesta a susținut că voturi valabile pentru Ludovic Orban ar fi fost atribuite eronat Elenei Lasconi, influențând astfel clasamentul candidaților.
Pe de altă parte, CCR a respins ca tardivă o cerere de anulare a alegerilor prezidențiale formulată de Sebastian-Constantin Popescu, care acuza finanțări ilegale din afara țării pentru destabilizarea României.
Manipularea și contestarea procesului electoral
Ciolacu a criticat dublul standard în interpretarea contestațiilor:
„Dacă PSD câștigă, înseamnă că vrea toată puterea. Dacă pierde și contestă cu demnitate, propaganda spune că “știu ei ceva”. Dacă USR umblă în sacii cu voturi, se numește demers democratic.”
Renumărarea voturilor – fără termen limită clar
BEC a stabilit termenul de 1 decembrie pentru finalizarea renumărării voturilor, având în vedere volumul mare de operațiuni implicate. Cu toate acestea, reprezentanții instituției au precizat că CCR nu a impus un termen limită pentru această procedură.
Decizia lui Marcel Ciolacu de a se retrage din cursă pune presiune pe autoritățile electorale să asigure transparența procesului, în timp ce acuzațiile de manipulare electorală și fraude rămân în prim-planul discuțiilor politice.
B.C