Declarațiile lui Nicușor Dan despre deficitul bugetar al României
În cadrul unei intervenții de joi seară la Digi24, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a exprimat scepticism cu privire la atingerea țintei de deficit bugetar de către România în acest an. El a subliniat că situația economică este strâns legată de echilibrul bugetar și de cheltuielile statului.
„Nu sunt foarte optimist, deoarece, în trecut, România a avut previziuni de deficit pe care nu le-am respectat. Ca urmare, agențiile de rating ne-au atenționat sever. Sper să se efectueze corecțiile necesare pentru ca statul să rămână pe linia de plutire. Având în vedere că în 2024 am ratat o țintă cu 2% din PIB, iar în 2023 situația a fost similară, îmi este greu să cred că, cu aceleași persoane, vom reuși să atingem obiectivele stabilite”, a explicat Nicușor Dan.
Reduceri de cheltuieli necesare
Primarul a subliniat că, în urma analizelor economice și privind cheltuielile statului, se impun reduceri de cheltuieli în a doua jumătate a anului. „Cred că, la un moment dat, în jurul mijlocului anului, va trebui să evaluăm situația și, eventual, să ajustăm cheltuielile care nu sunt esențiale. Astfel, ne putem recăpăta credibilitatea”, a adăugat el.
Stabilitatea guvernului și a economiei
Nicușor Dan a reiterat că premierul Marcel Ciolacu nu ar trebui să demisioneze, lăsând în urmă o situație de instabilitate. În cazul în care Ciolacu va decide să plece, el a subliniat că interimatul la conducerea Guvernului ar trebui să fie cât mai scurt posibil.
„Este o discuție în coaliția de guvernare. Nu sunt un susținător nici al PSD-ului, nici al lui Marcel Ciolacu, dar este esențial ca el să nu plece și să lase o situație instabilă. Dacă se va găsi o soluție mai bună de guvernare în rândul forțelor pro-occidentale din Parlament, aceasta trebuie negociată, iar momentul de tranziție să dureze cât mai puțin. Altfel, vom genera instabilitate și neîncredere în economie, ceea ce nu este benefic”, a concluzionat primarul Capitalei.