Valeriu Stoica Propune Retragerea lui Crin Antonescu pentru a Susține Candidatura lui Ilie Bolojan
Fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, a afirmat, în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Digi24, că România se confruntă cu o „situație gravă” pe fondul instabilității externe. În acest context, el a sugerat că Crin Antonescu ar trebui să facă „un gest de generozitate și patriotism” prin retragerea sa din cursa pentru Cotroceni, în favoarea lui Ilie Bolojan.
Stoica a adăugat că o candidatură a lui Victor Ponta ar putea diminua numărul de voturi pe care Antonescu le-ar putea obține. „Ce soluții oferă partidele democratice europene în raport cu cerințele alegătorilor? Deși părea că Antonescu ar fi o opțiune viabilă în decembrie, datele actuale arată că o parte din alegători nu sunt confortabili cu această opțiune. Există posibilitatea de a schimba această situație?”, a declarat Stoica.
El a menționat că există doar două modalități de a modifica această realitate: un nou acord al coaliției de guvernare sau o revizuire a acordului existent, în cazul în care USR ar dori să se alăture unei susțineri pentru un candidat unic. „Dar această soluție pare a fi extrem de dificil de realizat, deoarece depinde de deciziile interne din PSD și UDMR”, a explicat Stoica. „La PNL, nu ar trebui să fie mari obstacole, dar nu discut despre Ilie Bolojan în acest moment, ci despre necesitatea de a găsi o soluție viabilă.”
Stoica a subliniat că, în prezent, este evident că la PSD nu poate avea loc o schimbare în această direcție și că obținerea unei decizii favorabile în PNL este aproape imposibilă. „Rămâne ca Antonescu să înțeleagă situația actuală și să aibă un gest de noblețe, generozitate, luciditate și patriotism. Dacă el s-ar retrage și l-ar propune pe Ilie Bolojan, problema ar fi rezolvată. În caz contrar, Bolojan nu va candida”, a adăugat el.
Întrebat despre susținerea unei candidaturi a lui Ilie Bolojan în PNL, Stoica a răspuns: „Trebuie să considerăm ce s-a schimbat din decembrie până astăzi. Atunci a existat un acord al coaliției de guvernare, care stabilea candidatul comun și care era esențial pentru stabilitatea economică a României. Această chestiune s-a consumat. Ce s-a schimbat de atunci? Situația geopolitică, care a fost în continuă transformare în ultimii 10 ani, a accelerat atât de mult, încât este foarte greu să mai descifrăm ce se va întâmpla.”
Stabilitate instituțională necesară pentru România
În contextul actual, România are nevoie urgentă de o stabilitate instituțională. Un aspect esențial în acest demers este alegerea unui președinte puternic și serios, capabil să facă față provocărilor extraordinare generate de situația geo-politică actuală.
Schimbări pe scena politică
Valeriu Stoica a evidențiat patru semnale semnificative care indică o schimbare pe scena politică comparativ cu decembrie 2024. În prezent, USR este deschis la colaborarea guvernamentală, cu anumite condiții predefinite, iar Elena Lasconi ar putea să se retragă din cursa pentru președinție, sprijinind o candidatură a lui Ilie Bolojan.
Prestația lui Ilie Bolojan
Un alt aspect important este evoluția lui Ilie Bolojan, care a fost numit președinte interimar. Deși se află în această funcție de doar trei săptămâni, el a demonstrat seriozitate, competență și eficiență, continuându-și prestația remarcabilă pe care a avut-o anterior la Primăria Oradea și la Consiliul Județean Bihor.
Semnalele din partea USR
USSR, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, a transmis două mesaje importante. Primul este că, după alegerile prezidențiale, este dispus să intre la guvernare, sub anumite condiții. Al doilea mesaj este că, în cazul în care Ilie Bolojan își va depune candidatura, Elena Lasconi se va retrage, iar USR îl va susține pe acesta.
Candidatura lui Victor Ponta
O altă schimbare notabilă constă în faptul că, deși există un acord al coaliției de guvernare pentru un candidat unic, acum se conturează doi candidați: Victor Ponta și-a anunțat oficial candidatura. Deși s-a autosuspendat din PSD, acest lucru nu are un impact semnificativ, deoarece ar putea obține voturi din partea electoratului PSD, dar și din zona populistă și demagogică. Totodată, se estimează că susținerea pentru Crin Antonescu ar putea să scadă.
Concluzie
Aceste patru elemente trebuie analizate și prin prisma evoluției sondajelor de opinie. Deși unele sondaje pot fi contestate, multe dintre ele sunt serioase și convergente, indicând că Ilie Bolojan se bucură de o mare credibilitate. Forța de atracție a candidaturii unice a coaliției a scăzut, iar candidatura lui Victor Ponta contribuie la această diminuare a atracției.