Reguli pentru Reclamațiile în Campania Electorală
Persoanele care doresc să depună plângeri referitoare la acțiuni de promovare online ce au un caracter manipulativ, inclusiv utilizarea fermelor de boți, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, vor fi obligate să își susțină acuzațiile. Aceasta este o parte esențială a unui proiect de hotărâre elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care definește modul de promovare, distribuire, publicare și editare a materialelor publicitare politice în campania electorală din luna mai.
Acțiunile de promovare, distribuire sau postare a materialelor publicitare politice prin metode manipulative, cum ar fi crearea de conturi false, dezvoltarea rețelelor de conturi automatizate sau semiautomatizate (ferme de boți), simularea interacțiunilor, coordonarea conținutului neautentic sau asumarea identității altor actori politici, pot fi considerate ilegale. Acestea vor fi calificate ca atare numai dacă persoana care formulează plângerea poate dovedi aceste aspecte sau poate furniza suficiente dovezi biroului electoral competent, într-un interval de timp rezonabil.
Definiția Materialelor Publicitare Politice
Conform documentului, pentru ca un material să fie clasificat drept material publicitar politic, acesta trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:
- Să fie pregătit, prelucrat (editat), plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat în campania electorală de către un actor politic;
- Să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, fără a conta mediul de diseminare;
- Să îndemne alegătorii, direct sau indirect, să voteze sau să nu voteze un candidat, fie el independent sau din partea unui partid politic, alianțe politice sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale;
- Să depășească limitele activității jurnalistice de informare a publicului.
Libertatea de Exprimare și Opiniile Politice
Un alt articol din proiectul AEP stabilește condițiile în care opiniile, mesajele și comunicările exprimate de persoane care nu sunt considerate „actori politici” sunt protejate ca manifestări ale dreptului la libertatea de exprimare. Astfel, opiniile politice exprimate de persoane fizice, cu excepția actorilor politici, constituie o manifestare a acestui drept, exceptând cazurile în care se oferă o remunerație specifică din partea unor terți pentru exprimarea respectivă.
Documentul subliniază că opiniile politice și alte conținuturi editoriale, care respectă normele activității jurnalistice de informare, nu sunt considerate materiale publicitare politice, cu condiția să nu fie prevăzută o plată sau alt tip de remunerație din partea unui actor politic pentru promovarea sau distribuirea acestora.
Drepturile Reprezentanților Autorităților
Opiniile politice exprimate de membrii și personalul instituțiilor Uniunii Europene, cu excepția Curții de Justiție a Uniunii Europene, a Băncii Centrale Europene și a Curții de Conturi Europene, precum și de membrii și personalul autorităților publice din România, sunt considerate a fi exprimate cu titlu personal, fără a reflecta poziția oficială a instituției sau autorității respective.
Reguli privind libertatea de exprimare în campaniile electorale
Proiectul de hotărâre subliniază că anumite comunicări nu sunt considerate materiale publicitare politice, ci constituie o exercitare a dreptului la libertatea de exprimare și informare. Acestea nu trebuie să fie influențate de funcția deținută de cei care le emit.
Astfel, mesajele provenite din surse oficiale ale statului, limitate la organizarea alegerilor și modalitățile de participare, inclusiv anunțarea candidaturilor, nu sunt incluse în categoria materialelor publicitare politice. De asemenea, comunicările publice care au ca scop furnizarea de informații oficiale de către autoritățile implicate în organizarea alegerilor sunt excluse, cu condiția ca acestea să nu fie concepute pentru a influența rezultatul alegerilor.
Definirea actorilor politici
Actorii politici sunt definiți ca fiind: partidele politice, alianțele politice, organizațiile cetățenilor din minoritățile naționale, alianțele electorale, candidații propusi de formațiunile politice, atât direct cât și prin intermediul alianțelor electorale, candidații independenți, precum și membrii și personalul instituțiilor Uniunii Europene, cu excepția Curții de Justiție a Uniunii Europene, a Băncii Centrale Europene și a Curții de Conturi Europene.
De asemenea, sunt considerați actori politici și membrii și personalul autorităților și instituțiilor publice din România, precum și orice persoană fizică, juridică sau organizație, care, în numele sau în parteneriat cu oricare dintre acești actori, promovează obiectivele politice ale acestora.